Listové těsto plněné masovou směsí, špenátem, paprikami a olivami, upečené dozlatova ve tvaru závinu.
Ingredience:
400 g | listového těsta |
700 g | špenátových listů |
1/2 ks | červené papriky |
1/2 ks | žluté papriky |
1 ks | žloutku |
3 lžíce | zelených oliv s papričkou |
hladká mouka | |
Na masovou směs: | |
500 g | mletého masa (hovězího+vepřového) |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | vajec |
1 ks | cibule |
2 lžíce | strouhanky |
2 lžíce | zakysané smetany |
mletý černý pepř | |
sůl | |
Na ozdobení: | |
1/2 ks | hlávky salátu frisée |
Postup:
1. Špenátovým listům odkrojíme stonky, důkladně omyjeme pod vlažnou tekoucí vodou, pak listy spaříme vroucí vodou, scedíme, propláchneme studenou vodou, listy vymačkáme a dáme stranou 2. Do mísy dáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané, prolisované stroužky česneku, přidáme mleté maso, strouhanku, rozklepnutá vejce, propracujeme, pak přilijeme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, vše důkladně prošleháme v hladkou fáš a dáme na 20 minut do ledničky odpočinout
3. Špenátové listy rozložíme na podložku, pokryjeme je vrstvou masové směsi, paprikami nakrájenými na nudličky, olivami a směs zavineme do špenátovým listů
4. Vál poprášíme hladkou moukou, listové těsto rozválíme na obdélník 30×40 cm, zavinuté maso přeneseme na plát listového těsta, zabalíme, spoje k sobě dobře přitiskneme a ze zbytků těsta vyválíme proužky, ze kterých vytvoříme na závinu ozdobnou mřížku
5. Závin přeneseme na plech vyloženým pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 °C dozlatova (asi 50 minut)
6. Vychladlý závin nakrájíme na plátky a podáváme na listech salátu.