REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Závin plněný masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Listové těsto plněné masovou směsí, špenátem, paprikami a olivami, upečené dozlatova ve tvaru závinu.


Ingredience:
400 glistového těsta
700 gšpenátových listů
1/2 ksčervené papriky
1/2 ksžluté papriky
1 ksžloutku
3 lžícezelených oliv s papričkou
hladká mouka
Na masovou směs:
500 gmletého masa (hovězího+vepřového)
3 ksstroužků česneku
2 ksvajec
1 kscibule
2 lžícestrouhanky
2 lžícezakysané smetany
mletý černý pepř
sůl
Na ozdobení:
1/2 kshlávky salátu frisée

Postup:

1. Špenátovým listům odkrojíme stonky, důkladně omyjeme pod vlažnou tekoucí vodou, pak listy spaříme vroucí vodou, scedíme, propláchneme studenou vodou, listy vymačkáme a dáme stranou 2. Do mísy dáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, oloupané, prolisované stroužky česneku, přidáme mleté maso, strouhanku, rozklepnutá vejce, propracujeme, pak přilijeme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme, vše důkladně prošleháme v hladkou fáš a dáme na 20 minut do ledničky odpočinout
3. Špenátové listy rozložíme na podložku, pokryjeme je vrstvou masové směsi, paprikami nakrájenými na nudličky, olivami a směs zavineme do špenátovým listů
4. Vál poprášíme hladkou moukou, listové těsto rozválíme na obdélník 30×40 cm, zavinuté maso přeneseme na plát listového těsta, zabalíme, spoje k sobě dobře přitiskneme a ze zbytků těsta vyválíme proužky, ze kterých vytvoříme na závinu ozdobnou mřížku
5. Závin přeneseme na plech vyloženým pečícím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 °C dozlatova (asi 50 minut)
6. Vychladlý závin nakrájíme na plátky a podáváme na listech salátu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy