Ochucená čočková směs zapečená s natvrdo vařenými vejci, při servírování politá máslovou omáčkou.
Ingredience:
500 g | čočky |
200 g | zeleninové směsi |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | žemlí + mléko |
2 ks | natvrdo vařených vajec |
1 ks | vejce |
1 ks | cibule |
Vegeta | |
mletý pepř | |
strouhanka | |
olej | |
sůl | |
Na máslovou omáčku: | |
1 lžička | oleje |
600 ml | zeleninového vývaru |
60 g | másla |
50 g | hladké mouky |
mletý pepř | |
Vegeta | |
sůl |
Postup:
1. Předem namočenou čočku uvaříme doměkka a scedíme
2. Pak mírně zchladlou čočku umeleme spolu s očištěnou zeleninou, oloupanou cibuli, oloupanými stroužky česneku a dáme do mísy
3. Přidáme vejce, v mléce namočené a vymačkané žemle, ochutíme solí, pepřem, Vegetou, promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou
4. Polovinu směsi rozetřeme na tukem vymazaný pekáček, na ni rozložíme uvařená na kolečka nakrájená vajíčka a zakryjeme druhou polovinou směsi, zakapeme olejem a v troubě při 180 °C zapečeme
5. Mezitím na omáčku z rozpuštěného másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem a vaříme za občasného míchání asi 20 minut, pak scedíme, přidáme olej a ochutíme solí, pepřem i Vegetou
6. Před podáváním každou porci čočky polijeme máslovou omáčkou.