Podáváme jako samotný pokrm nebo jednohubky ke sklence vína.
Ingredience:
12 ks | středně velkých žampionů |
5 ks | sušených meruněk |
1 ks | jarní cibulky |
1 ks | snítky bazalky |
2 lžíce | oleje |
100 g | žervé |
80 g | vlašských ořechů |
mletý černý pepř | |
špetka kari koření | |
bylinky na ozdobení |
Postup:
1. Žampióny dobře očistíme, nožičky opatrně odlomíme (odřízneme), nakrájíme nadrobno a dáme do mísy
2. Kloboučky dáme zatím stranou
3. Vlašské ořechy opražíme nasucho na pánvi, necháme vychladnout a nasekáme na malé kousky
4. Očištěnou cibulku nakrájíme nadrobno
5. Sušené meruňky důkladně opláchneme pod horkou vodou, rozkrájíme na drobnější kousky a potom je spolu s ořechy, cibulkou vmícháme k nasekaným žampiónovým nožičkám
6. Do směsi přidáme žervé, ochutíme solí, mletým pepřem, špetkou kari koření, nasekanými bazalkovými lístky a vše dobře promícháme
7. Žampióny narovnáme na plech s pečicím papírem, zakapeme je olejem a naplníme meruňkovou nádivkou
8. Dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 8 minut
9. Hotové plněné žampióny ozdobíme bylinkami.
Pokrm může být také malou večeří, stačí přidat opečené plátky bagety.
Poznámka:Žervé (gerveis): Belgický měkký sýr z kravského mléka, který obsahuje 60 % tuku v sušině.