REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žampionová paštika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemná paštika vláčné konzistence s jemně kořeněnou chutí a vůní po použitých suroviných.


Ingredience:
Na 1 kg:
500 gvepřového bůčku s kostí
350 gvepřových jater
200 gslaniny
133 gsterilovaných žampiónů
bez nálevu
100 gmléka
60 ghladké mouky
32 gvejcí
30 gcibule
15 gsoli
10 goleje na vymazání formy
1 gmleté papriky
1 gmletého kmínu
1 gmletého pepře

Postup:

1. Vepřový bok vykostíme, zbavíme chrupavek a kůže, rozkrájíme a posolíme
2. Očištěná a odblaněná játra jemně umeleme s cibulí světle osmaženou na části slaniny a přendáme je do kutru
3. Přidáme jemně mleté předsolené maso, mletou slaninu, vejce a mleté koření
4. Vše promícháme v kutru za postupného přidávání prosáté mouky a mléka
5. Do dobře vymíchané hmoty přidáme překrájené žampiony a promíchanou směs naplníme do forem vymazaných olejem
6. Dobře uzavřené formy vkládáme do vodní lázně a při teplotě 75-80 °C je táhneme po dobu 2 hodin
7. Potom formy přendáme do studené lázně a po vychladnutí paštiku vyklopíme a balíme do hliníkové fólie.

Poznámka:

Kutr – je stroj pro mělnění materiálu, typicky používaný v potravinářském průmyslu. Kutry jsou vybaveny mělkými otáčivými mísami a sadou srpovitě zahnutých nožů, osazených na společné hřídeli. Rychlost otáčení nožů i mísy je regulovatelná v širokém rozsahu otáček. Proces mělnění (homogenizace) materiálu se nazývá kutrování. Jemnost výsledné směsi závisí na absolutní rychlosti otáček nožů a mísy a na jejich vzájemném poměru. Při nízkých rychlostech nožů lze kutr využít i k míchání. V domácích podmínkách kutr můžeme nahradit klasickým mixérem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy