REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žampionová paštika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemná paštika vláčné konzistence s jemně kořeněnou chutí a vůní po použitých suroviných.


Ingredience:
Na 1 kg:
500 gvepřového bůčku s kostí
350 gvepřových jater
200 gslaniny
133 gsterilovaných žampiónů
bez nálevu
100 gmléka
60 ghladké mouky
32 gvejcí
30 gcibule
15 gsoli
10 goleje na vymazání formy
1 gmleté papriky
1 gmletého kmínu
1 gmletého pepře

Postup:

1. Vepřový bok vykostíme, zbavíme chrupavek a kůže, rozkrájíme a posolíme
2. Očištěná a odblaněná játra jemně umeleme s cibulí světle osmaženou na části slaniny a přendáme je do kutru
3. Přidáme jemně mleté předsolené maso, mletou slaninu, vejce a mleté koření
4. Vše promícháme v kutru za postupného přidávání prosáté mouky a mléka
5. Do dobře vymíchané hmoty přidáme překrájené žampiony a promíchanou směs naplníme do forem vymazaných olejem
6. Dobře uzavřené formy vkládáme do vodní lázně a při teplotě 75-80 °C je táhneme po dobu 2 hodin
7. Potom formy přendáme do studené lázně a po vychladnutí paštiku vyklopíme a balíme do hliníkové fólie.

Poznámka:

Kutr – je stroj pro mělnění materiálu, typicky používaný v potravinářském průmyslu. Kutry jsou vybaveny mělkými otáčivými mísami a sadou srpovitě zahnutých nožů, osazených na společné hřídeli. Rychlost otáčení nožů i mísy je regulovatelná v širokém rozsahu otáček. Proces mělnění (homogenizace) materiálu se nazývá kutrování. Jemnost výsledné směsi závisí na absolutní rychlosti otáček nožů a mísy a na jejich vzájemném poměru. Při nízkých rychlostech nožů lze kutr využít i k míchání. V domácích podmínkách kutr můžeme nahradit klasickým mixérem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy