REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní recept na chlebový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort připravený z domácího chleba upečeného v dortové formě, zdobený dle fantazie různými pomazánkami, uzeninou, kolečky okurky, paprikou …


Ingredience:
Těsto na dortovou formu o průměru 22 cm:
650 gpšeničné mouky, polohrubé nebo hladké
skoro 400 mlmléka nebo vody
5 lžicoleje
2 lžícesoli
1 lžičkacukru
1 ks (42 g)kostka droždí
mouka na vál, tuk na vymazání formy
Na náplň a zdobení:
250 g a vícepomazánky (rybí, sýrová, vajíčková, smetanová ...)
200 gkoleček tvrdého salámu
rybí očka, kaviár, plátky uzeného lososa ...
kolečka okurky, papriky, citrónu ...

Postup:

1. Mouku nasypeme do mísy, do středu uděláme jamku a rozdrtíme do ní droždí, to přelijeme trochou teplého mléka nebo vody, přisypeme cukr a necháme tak 10-15 minut vzejít kvásek
2. Přidáme ostatní tekutinu, olej, sůl a vše propracujeme, těsto necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Troubu vyhřejeme asi na 250 °C, formu vytřeme důkladně tukem
4. Těsto ještě jednou prohněteme, vytvarujeme do kulatého tvaru a vložíme do formy, necháme ještě dalších 15 minut kynout
5. Formu dáme do předehřáté trouby doprostřed a pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 200 °C a chléb pečeme dalších 20-30 minut
6. Čerstvě upečený chléb přikryjeme morkou utěrkou a necháme vychladnout, tak zůstane vláčný a měkký
7. Chléb vyjmeme z formy, rozkrojíme ho nejlépe dlouhým pilkovým nožem na dva až tři pláty
8. Spodní plát potřeme hojně slaným krémem, přikryjeme druhým kolem, opět chléb potřeme krémem a zase přiklopíme poslední částí chleba, takto připravený dortový korpus z chleba dáme do lednice v sáčku a necháme ztuhnout
9. Těsně před servírováním vrchní část chleba potřeme slaným krémem a ozdobně dozdobíme klečky salámu, paprikou, okurkou a dalšími ingrediencemi.

Doporučení:

Dort lze zdobit i z boku, pak je lepší okraje odkrojit a střídky chleba potřít krémem, kterým jsme ho plnili.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy