REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní recept na chlebový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort připravený z domácího chleba upečeného v dortové formě, zdobený dle fantazie různými pomazánkami, uzeninou, kolečky okurky, paprikou …


Ingredience:
Těsto na dortovou formu o průměru 22 cm:
650 gpšeničné mouky, polohrubé nebo hladké
skoro 400 mlmléka nebo vody
5 lžicoleje
2 lžícesoli
1 lžičkacukru
1 ks (42 g)kostka droždí
mouka na vál, tuk na vymazání formy
Na náplň a zdobení:
250 g a vícepomazánky (rybí, sýrová, vajíčková, smetanová ...)
200 gkoleček tvrdého salámu
rybí očka, kaviár, plátky uzeného lososa ...
kolečka okurky, papriky, citrónu ...

Postup:

1. Mouku nasypeme do mísy, do středu uděláme jamku a rozdrtíme do ní droždí, to přelijeme trochou teplého mléka nebo vody, přisypeme cukr a necháme tak 10-15 minut vzejít kvásek
2. Přidáme ostatní tekutinu, olej, sůl a vše propracujeme, těsto necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Troubu vyhřejeme asi na 250 °C, formu vytřeme důkladně tukem
4. Těsto ještě jednou prohněteme, vytvarujeme do kulatého tvaru a vložíme do formy, necháme ještě dalších 15 minut kynout
5. Formu dáme do předehřáté trouby doprostřed a pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 200 °C a chléb pečeme dalších 20-30 minut
6. Čerstvě upečený chléb přikryjeme morkou utěrkou a necháme vychladnout, tak zůstane vláčný a měkký
7. Chléb vyjmeme z formy, rozkrojíme ho nejlépe dlouhým pilkovým nožem na dva až tři pláty
8. Spodní plát potřeme hojně slaným krémem, přikryjeme druhým kolem, opět chléb potřeme krémem a zase přiklopíme poslední částí chleba, takto připravený dortový korpus z chleba dáme do lednice v sáčku a necháme ztuhnout
9. Těsně před servírováním vrchní část chleba potřeme slaným krémem a ozdobně dozdobíme klečky salámu, paprikou, okurkou a dalšími ingrediencemi.

Doporučení:

Dort lze zdobit i z boku, pak je lepší okraje odkrojit a střídky chleba potřít krémem, kterým jsme ho plnili.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy