Dort připravený z domácího chleba upečeného v dortové formě, zdobený dle fantazie různými pomazánkami, uzeninou, kolečky okurky, paprikou …
Ingredience:
Těsto na dortovou formu o průměru 22 cm: | |
650 g | pšeničné mouky, polohrubé nebo hladké |
skoro 400 ml | mléka nebo vody |
5 lžic | oleje |
2 lžíce | soli |
1 lžička | cukru |
1 ks (42 g) | kostka droždí |
mouka na vál, tuk na vymazání formy | |
Na náplň a zdobení: | |
250 g a více | pomazánky (rybí, sýrová, vajíčková, smetanová ...) |
200 g | koleček tvrdého salámu |
rybí očka, kaviár, plátky uzeného lososa ... | |
kolečka okurky, papriky, citrónu ... |
Postup:
1. Mouku nasypeme do mísy, do středu uděláme jamku a rozdrtíme do ní droždí, to přelijeme trochou teplého mléka nebo vody, přisypeme cukr a necháme tak 10-15 minut vzejít kvásek
2. Přidáme ostatní tekutinu, olej, sůl a vše propracujeme, těsto necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Troubu vyhřejeme asi na 250 °C, formu vytřeme důkladně tukem
4. Těsto ještě jednou prohněteme, vytvarujeme do kulatého tvaru a vložíme do formy, necháme ještě dalších 15 minut kynout
5. Formu dáme do předehřáté trouby doprostřed a pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 200 °C a chléb pečeme dalších 20-30 minut
6. Čerstvě upečený chléb přikryjeme morkou utěrkou a necháme vychladnout, tak zůstane vláčný a měkký
7. Chléb vyjmeme z formy, rozkrojíme ho nejlépe dlouhým pilkovým nožem na dva až tři pláty
8. Spodní plát potřeme hojně slaným krémem, přikryjeme druhým kolem, opět chléb potřeme krémem a zase přiklopíme poslední částí chleba, takto připravený dortový korpus z chleba dáme do lednice v sáčku a necháme ztuhnout
9. Těsně před servírováním vrchní část chleba potřeme slaným krémem a ozdobně dozdobíme klečky salámu, paprikou, okurkou a dalšími ingrediencemi.
Dort lze zdobit i z boku, pak je lepší okraje odkrojit a střídky chleba potřít krémem, kterým jsme ho plnili.