REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základní recept na chlebový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort připravený z domácího chleba upečeného v dortové formě, zdobený dle fantazie různými pomazánkami, uzeninou, kolečky okurky, paprikou …


Ingredience:
Těsto na dortovou formu o průměru 22 cm:
650 gpšeničné mouky, polohrubé nebo hladké
skoro 400 mlmléka nebo vody
5 lžicoleje
2 lžícesoli
1 lžičkacukru
1 ks (42 g)kostka droždí
mouka na vál, tuk na vymazání formy
Na náplň a zdobení:
250 g a vícepomazánky (rybí, sýrová, vajíčková, smetanová ...)
200 gkoleček tvrdého salámu
rybí očka, kaviár, plátky uzeného lososa ...
kolečka okurky, papriky, citrónu ...

Postup:

1. Mouku nasypeme do mísy, do středu uděláme jamku a rozdrtíme do ní droždí, to přelijeme trochou teplého mléka nebo vody, přisypeme cukr a necháme tak 10-15 minut vzejít kvásek
2. Přidáme ostatní tekutinu, olej, sůl a vše propracujeme, těsto necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
3. Troubu vyhřejeme asi na 250 °C, formu vytřeme důkladně tukem
4. Těsto ještě jednou prohněteme, vytvarujeme do kulatého tvaru a vložíme do formy, necháme ještě dalších 15 minut kynout
5. Formu dáme do předehřáté trouby doprostřed a pečeme asi 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 200 °C a chléb pečeme dalších 20-30 minut
6. Čerstvě upečený chléb přikryjeme morkou utěrkou a necháme vychladnout, tak zůstane vláčný a měkký
7. Chléb vyjmeme z formy, rozkrojíme ho nejlépe dlouhým pilkovým nožem na dva až tři pláty
8. Spodní plát potřeme hojně slaným krémem, přikryjeme druhým kolem, opět chléb potřeme krémem a zase přiklopíme poslední částí chleba, takto připravený dortový korpus z chleba dáme do lednice v sáčku a necháme ztuhnout
9. Těsně před servírováním vrchní část chleba potřeme slaným krémem a ozdobně dozdobíme klečky salámu, paprikou, okurkou a dalšími ingrediencemi.

Doporučení:

Dort lze zdobit i z boku, pak je lepší okraje odkrojit a střídky chleba potřít krémem, kterým jsme ho plnili.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy