Přírodní vepřové plátky orestované na tuku a podávané s kroupami, fazolemi a anglickou slaninou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
600 g | vepřové kýty |
200 g | bílých fazolí |
130 g | krup |
50 g | slaniny |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | větší cibule |
0,6 l | vody |
hladká mouka | |
mletý pepř | |
tuk | |
sůl |
Postup:
1. Omytou vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, nařízneme okraje, poprášíme prosátou moukou a v části horkého tuku orestujeme zprudka po obou stranách dozlatova
2. Očištěnou cibuli nakrájíme na jemno a orestujeme ji dozlatova
3. Základ pak zalijeme vodou, vložíme do něj orestované řízky a chvíli je podusíme doměkka
4. Měkké řízky vyjmeme, uchováme v teple a do základu vložíme přebrané, vyprané a předem namočené fazole (máčíme je nejlépe přes noc), které uvaříme doměkka
5. Pečlivě propláchnuté kroupy uvaříme v dostatečném množství vody doměkka, po uvaření je několikrát propláchneme studenou vodou a necháme je odkapat
6. Vařené kroupy přidáme do základu, smícháme je s fazolemi, přidáme utřený česnek a vše dochutíme solí
7. Slaninu nakrájíme na plátky, nařízneme ji na hřebínek a orestujeme ji na zbylém tuku
8. Na talíř servírujeme fazole s kroupami, na které klademe jednotlivé plátky masa a ty zdobíme orestovanou slaninou.
– Jako přílohu doporučujeme bílé pečivo, chléb a různě upravené zeleninové saláty.