Lehký salát z hlávkového salátu, vajec, sýru, dochucený jemnou jogurtomajonézovou zálivkou.
Ingredience:
Rozpočet pro 3 osoby: | |
250 g | hlávkového salátu |
150 g | hrudkového sýru (cottage) |
100 g | majonézy |
50 g | bílého jogurtu |
2 lžíce | citrónové šťávy |
bílý mletý pepř | |
pažitka | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, rozkrojíme na 4 díly a pod tekoucí vodou dobře opláchneme, necháme okapat a natrháme na menší kousky
2. Vejce uvaříme a nakrájíme na kolečka
3. Vše dáme do mísy, přidáme rozdrobený hrudkový sýr a zalijeme připravenou zálivkou z rozšlehaného jogurtu, majonézy, citrónové šťávy, cukru, mletého pepře a soli
4. Zlehka promícháme, posypeme čerstvou nasekanou pažitkou a ihned podáváme.
– Salát z listové zeleniny podáváme ihned po přípravě, aby zelenina v zálivce zůstala křupavá.
Poznámka:– Na salát používáme velkou mísu (skleněnou, porcelánovou),abychom salát dobře, snadno a bez pomačkání zeleniny promíchali.- Kyselé prostředí (citrónová šťáva, jogurt), váže vitaminy rozpustné ve vodě a proto se jich v zelenině uchová více.