Sladké velikonoční buchty zdobené křížkem z cukrové polevy.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
100 g | másla |
100 g | cukru |
40 g | droždí |
125 ml | mléka |
2 ks | vaječné žloutky |
1 balíček | vanilkového cukru |
hrst mandlí | |
hrst rozinek | |
špetka soli | |
vejce na potření | |
máslo | |
Na polevu: | |
200 g | cukru moučka |
1 lžička | citronové šťávy |
1 lžička | kukuřičné škrobové moučky |
Postup:
1. Do dvou lžic vlažného mléka rozdrtíme droždí, přidáme lžičku cukru a kvásek uložíme na teplém místě
2. V míse smícháme prosátou mouku s rozinkami, mandlemi, rozpuštěným máslem, oběma cukry, žloutky a špetkou soli, nakonec přidáme vzejitý kvásek a vypracujeme hladké těsto
3. Těsto poprášíme hladkou moukou a necháme ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem
4. Vykynuté těsto rozdělíme na jednotlivé buchty, z boků je potřeme máslem a naskládáme do máslem pomaštěného a moukou vysypaného pekáče, povrch potřeme rozšlehaným vejcem
5. Do trouby předehřáté na 220 °C vložíme pekáč s buchtami, teplotu snížíme na 150 °C a pečeme cca 50 minut, až buchty zezlátnou
6. Buchty vytáhneme z trouby a ozdobíme křížky z cukrové polevy připravené smícháním (utřením) cukru, citronové šťávy a škrobové moučky.