Vařené těstoviny promíchané s pečeným česnekem, bylinkami, parmazánem a orestovanou cuketou a rajčátky.
Ingredience:
1 balení | těstovin (penne, fettuciny, tagliatelly …) |
1/2 šálku | parmazánu |
1/4 šálku | nasekané máty nebo bazalky |
3 lžíce | extra panenského olivového oleje |
1/2 lžičky | mořské soli |
4 ks | středně velká, zralá rajčata (nebo několik malých cherry rajčátek) |
1 ks | menší palice česneku |
1 ks | středně velké cukety |
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 200 °C, palici česneku rozdělíme na jednotlivé stroužky, které ale neloupeme, jemně je postříkáme olivovým olejem a v alobalu pečeme 40 minut, vychladlý oloupaný česnek rozlisujeme nebo nasekáme na drobné kostičky
2. Cuketu přepůlíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké řezy nebo kolečka
3. V hrnci s mírně osolenou vodou uvaříme těstoviny podle návodu na obalu a to al dente, tedy na skus
4. Ve středně velkém hrnci na olivovém oleji orestujeme připravené cukety, po 5 minutách k nim přidáme upečený česnek a rajčata nakrájená na měsíčky, pokrm osolíme, okořeníme pepřem
5. Směs sundáme ze zdroje tepla, promícháme ji s dobře okapanými těstovinami, nasekanými bylinkami a také nastrouhaným parmazánem.
Takto upravené těstoviny podáváme horké, nebo i studené, jako salát.
Poznámka:Další vhodnou ingrediencí do tohoto pokrmu je například nakládaná kukuřice.