REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční lízátka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte tip na tuto vánoční dobrotu, sladká lízátka která nejen skvěle chutnají ale také jsou velice dekorativní, pokud je šikovně naaranžujete. Inspirujte se fotografií.


Ingredience:
Ingredience na těsto:
75 ghladké mouky
70 gjemného pískového cukru
70 gměkkého másla
1/2 sáčkuKypřicího prášku do pečiva Vitana
Ostatní:
70 gmoučkového cukru
60 gplnotučného tvarohu
1 sáčekCukr s rumovou příchutí Vitana
Ingredience (zdobení):
1 sáčekPoleva s marcipánovou příchutí Vitana
1 sáčekPoleva s citronovou příchutí Vitana
1 sáčekPoleva kakaová Vitana
100 ghořké nebo mléčné čokolády (dle oblíbenosti)
100 glískových oříšků
1 baleníšpejlí
cukrové sipání

Postup:
  1. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme vejce a pořádně promícháme, ručně přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem
  2. Těsto dáme do formy průměr 16 cm vymazané tukem a vysypané hladkou moukou a pečeme asi 30 minut při 170 stupních, pak ho necháme asi 30 minut vychladnout ve formě, než ho vyklopíme na mřížku, kde úplně vychladne
  3. Čerstvý tvaroh promícháme s moučkovým cukrem a cukrem s rumovou příchutí Vitana
  4. Pečenou buchtu rukama rozdrobíme do misky, tvarohovou směs promícháme s rozdrobenou buchtou a ze vzniklé hmoty vytvarujeme kuličky cca 12-16 kusů, ty dáme asi na 1 hodinu do ledničky nebo mrazáku, aby ztuhly
  5. Když jsou kouličky dobře vychlazené, napícháme do nich špejle
  6. Obalujeme v marcipánové, citronové nebo kakaové polevě a ozdobujeme sypáním v podobě nadrobno nakrájených lískových ořechů nebo čokolády (praktické je ponořit konce špejlí několik centimetrů do polevy, než je stejně hluboko zapíchneme do kouliček, ty budou pak na špejli lépe držet, ještě před podáváním můžeme odekorovat mašličkou).
Poznámka:

Zdroj: vitana.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy