REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka z formy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynutá vánočka upečené ve formě na vánočku podle receptu Nadi Indruchové.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
120 gmásla
100 gmoučkového cukru
42 gdroždí
2 lžičkystrouhané citronové kůry
1 sáčekvanilkového cukru
1 hrstrozinek naložených přes noc v rumu
170 mlmléka
3 ksžloutky
špetka strouhaného muškátového oříšku
moučkový cukr na pocukrování hotové vánočky

Postup:

1. Máslo rozehřejeme a necháme zchládnout
2. V mléce rozšleháme žloutky, mouky i cukr prosijeme přes sítko
3. Do zadělávací mísy dáme prosáté mouky, uprostřed vyhloubíme důlek, dáme kapku vlažného mléka a přidáme rozrdrobené droždí, necháme vzejít kvásek (cca 15 min.), pak přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké, pružné a nelepivé těsto (kdo má domácí pekárknu, dá napřed tekuté, pak sypké suroviny a zapne program “Těstroviny”, pak těsto přendá do mísy a nechá kynout) i ti, co pekárnu nemají, pokračují stejným způsobem: po vymíchání těsta přidáme rozinky (rum buď můžeme do těsta přidat, nebo klidně vypít … moc dobrý to :)), přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu
4. Po uplynutí této doby těsto přendáme na vál nebo pracovní plochu a řádně prohněteme
5. Dáme znovu do mísy a necháme další 1 hodimu pod utěrkou a v teple kynout
6. Pak těsto opět prohněteme a urovnáme do vánočkové formy, tu nevymazáváme! 7. Zapneme trouby na 170 °C (dolní + spodní ohřev) a pečeme 40-60 minut, respektujeme vlastní troubu (vprostřed pečení můžeme vánočku přikrýt papírem na pečení), je-li opravdu hotová zjistíme tak, že do ní opatrně zapíchneme špejli, zůstane-li suchá, máme hotovo)
8. Vánočku ve formě přendáme na mřížku a necháme 15 minut ve formě, pak opatrně vyklopíme na tác nebo jinou podložku, kdo chce, může přidat i sekané mandle
9. Nakonec pocukrujeme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy