REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka z formy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynutá vánočka upečené ve formě na vánočku podle receptu Nadi Indruchové.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
120 gmásla
100 gmoučkového cukru
42 gdroždí
2 lžičkystrouhané citronové kůry
1 sáčekvanilkového cukru
1 hrstrozinek naložených přes noc v rumu
170 mlmléka
3 ksžloutky
špetka strouhaného muškátového oříšku
moučkový cukr na pocukrování hotové vánočky

Postup:

1. Máslo rozehřejeme a necháme zchládnout
2. V mléce rozšleháme žloutky, mouky i cukr prosijeme přes sítko
3. Do zadělávací mísy dáme prosáté mouky, uprostřed vyhloubíme důlek, dáme kapku vlažného mléka a přidáme rozrdrobené droždí, necháme vzejít kvásek (cca 15 min.), pak přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké, pružné a nelepivé těsto (kdo má domácí pekárknu, dá napřed tekuté, pak sypké suroviny a zapne program “Těstroviny”, pak těsto přendá do mísy a nechá kynout) i ti, co pekárnu nemají, pokračují stejným způsobem: po vymíchání těsta přidáme rozinky (rum buď můžeme do těsta přidat, nebo klidně vypít … moc dobrý to :)), přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu
4. Po uplynutí této doby těsto přendáme na vál nebo pracovní plochu a řádně prohněteme
5. Dáme znovu do mísy a necháme další 1 hodimu pod utěrkou a v teple kynout
6. Pak těsto opět prohněteme a urovnáme do vánočkové formy, tu nevymazáváme! 7. Zapneme trouby na 170 °C (dolní + spodní ohřev) a pečeme 40-60 minut, respektujeme vlastní troubu (vprostřed pečení můžeme vánočku přikrýt papírem na pečení), je-li opravdu hotová zjistíme tak, že do ní opatrně zapíchneme špejli, zůstane-li suchá, máme hotovo)
8. Vánočku ve formě přendáme na mřížku a necháme 15 minut ve formě, pak opatrně vyklopíme na tác nebo jinou podložku, kdo chce, může přidat i sekané mandle
9. Nakonec pocukrujeme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy