REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka z formy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynutá vánočka upečené ve formě na vánočku podle receptu Nadi Indruchové.


Ingredience:
250 ghladké mouky
120 gmásla
100 gmoučkového cukru
42 gdroždí
2 lžičkystrouhané citronové kůry
1 sáčekvanilkového cukru
1 hrstrozinek naložených přes noc v rumu
170 mlmléka
3 ksžloutky
špetka strouhaného muškátového oříšku
moučkový cukr na pocukrování hotové vánočky
250 gpolohrubé mouky

Postup:

1. Máslo rozehřejeme a necháme zchládnout
2. V mléce rozšleháme žloutky, mouky i cukr prosijeme přes sítko
3. Do zadělávací mísy dáme prosáté mouky, uprostřed vyhloubíme důlek, dáme kapku vlažného mléka a přidáme rozrdrobené droždí, necháme vzejít kvásek (cca 15 min.), pak přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké, pružné a nelepivé těsto (kdo má domácí pekárknu, dá napřed tekuté, pak sypké suroviny a zapne program „Těstroviny“, pak těsto přendá do mísy a nechá kynout) i ti, co pekárnu nemají, pokračují stejným způsobem: po vymíchání těsta přidáme rozinky (rum buď můžeme do těsta přidat, nebo klidně vypít … moc dobrý to :)), přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu
4. Po uplynutí této doby těsto přendáme na vál nebo pracovní plochu a řádně prohněteme
5. Dáme znovu do mísy a necháme další 1 hodimu pod utěrkou a v teple kynout
6. Pak těsto opět prohněteme a urovnáme do vánočkové formy, tu nevymazáváme! 7. Zapneme trouby na 170 °C (dolní + spodní ohřev) a pečeme 40-60 minut, respektujeme vlastní troubu (vprostřed pečení můžeme vánočku přikrýt papírem na pečení), je-li opravdu hotová zjistíme tak, že do ní opatrně zapíchneme špejli, zůstane-li suchá, máme hotovo)
8. Vánočku ve formě přendáme na mřížku a necháme 15 minut ve formě, pak opatrně vyklopíme na tác nebo jinou podložku, kdo chce, může přidat i sekané mandle
9. Nakonec pocukrujeme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy