REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánočka z formy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynutá vánočka upečené ve formě na vánočku podle receptu Nadi Indruchové.


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
120 gmásla
100 gmoučkového cukru
42 gdroždí
2 lžičkystrouhané citronové kůry
1 sáčekvanilkového cukru
1 hrstrozinek naložených přes noc v rumu
170 mlmléka
3 ksžloutky
špetka strouhaného muškátového oříšku
moučkový cukr na pocukrování hotové vánočky

Postup:

1. Máslo rozehřejeme a necháme zchládnout
2. V mléce rozšleháme žloutky, mouky i cukr prosijeme přes sítko
3. Do zadělávací mísy dáme prosáté mouky, uprostřed vyhloubíme důlek, dáme kapku vlažného mléka a přidáme rozrdrobené droždí, necháme vzejít kvásek (cca 15 min.), pak přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké, pružné a nelepivé těsto (kdo má domácí pekárknu, dá napřed tekuté, pak sypké suroviny a zapne program “Těstroviny”, pak těsto přendá do mísy a nechá kynout) i ti, co pekárnu nemají, pokračují stejným způsobem: po vymíchání těsta přidáme rozinky (rum buď můžeme do těsta přidat, nebo klidně vypít … moc dobrý to :)), přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu
4. Po uplynutí této doby těsto přendáme na vál nebo pracovní plochu a řádně prohněteme
5. Dáme znovu do mísy a necháme další 1 hodimu pod utěrkou a v teple kynout
6. Pak těsto opět prohněteme a urovnáme do vánočkové formy, tu nevymazáváme! 7. Zapneme trouby na 170 °C (dolní + spodní ohřev) a pečeme 40-60 minut, respektujeme vlastní troubu (vprostřed pečení můžeme vánočku přikrýt papírem na pečení), je-li opravdu hotová zjistíme tak, že do ní opatrně zapíchneme špejli, zůstane-li suchá, máme hotovo)
8. Vánočku ve formě přendáme na mřížku a necháme 15 minut ve formě, pak opatrně vyklopíme na tác nebo jinou podložku, kdo chce, může přidat i sekané mandle
9. Nakonec pocukrujeme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy