Tradiční recept na věnečky jsme uzpůsobili vánoční tematice, protože kromě vanilkového krému pro vás máme návod i na jeho perníkovou verzi.
Ingredience:
Na věnečky: | |
130 g | hladké mouky |
150 ml | vody |
6 lžic | rostlinného oleje |
3 ks | šťastná vejce |
1 sáček | Moučkový vanilkový cukr Vitana na poprášení |
špetka soli | |
Na krém: | |
250 g | mascarpone |
100 ml | smetany ke šlehání |
1 lžička | Perníkového koření Vitana |
1 sáček | Moučkový vanilkový cukr Vitana |
Postup:
- Vodu s olejem přiveďte ve větším hrnci k varu. Jakmile uvidíte bublinky, přisypte do hrnce mouku a sůl. Těsto v hrnci pomalu odpalujte tak, aby se odlepovalo od stěn, ale přichytávalo ke dnu. Bude to trvat asi 3 minuty. Jakmile bude hmota kompaktní, odstavte hrnec z plotny.
- Do těsta opatrně zapracujte vejce, jedno po druhém. Nechte vychladnout.
- Troubu si rozpalte na 180 stupňů.
- Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte věnečky. Pečte asi půl hodiny a určitě troubu během pečení neotvírejte!
- Hotové, chladné věnečky rozkrojte v půlce nožem. Budete je plnit krémem.
- Mascarpone si rozdělte na poloviny. Jednu půlku vyšlehejte s vanilkovým cukrem, druhou s perníkovým kořením. Ve druhé míse vyšlehejte smetanu a opatrně ji promíchejte s mascarpone.
- Krém si přendejte do cukrářského sáčku s větší hubičkou a věnečky jím naplňte.
- Na závěr je ještě poprašte vanilkovým moučkovým cukrem.
Perníkového koření Vitana lze použít klasické nebo speciální z edice Světová od Kateřiny Winterové.
Poznámka:Recept k článku: Vánoční cukroví jako vanilkové nebe