REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vanilková zmrzlina

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách připravená chutná smetanová zmrzlina.


Ingredience:
90 gkrupicového cukru
3 ksžloutků
3 dlmléka
1,5 dlsmetany ke šlehání
vanilinový cukr
šlehačka na ozdobu

Postup:

1. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, po částech vyšleháme téměř vařící mléko, pak směs procedíme do vypláchnutého kastrolu a zahříváme za stálého míchání, až směs zhoustne, nesmí se ale vařit!
2. Krém ochutíme vanilinovým cukrem, vychladíme, nalijeme do rovné kovové misky pro tvorbu ledu a necháme v mrazicím prostoru chladničky (nebo v mrazničce) trochu zmrazit
3. Mezitím ušleháme smetanu
4. Částečně zmrazený krém vyklopíme do mísy, přidáme připravenou šlehačku a lehce, ale důkladně vše promícháme
5. Krém znovu nalijeme do misky pro tvorbu ledu a necháme zmrazit do tuha.

Doporučení:

Mrazení zmrzliny:Nejméně půl hodiny před zmrazováním nastavíme chladničku na nejhlubší stupeň chlazení. Připravený krém dáme do mrazicího prostoru chladničky a mrazíme asi 2 hodiny. Pak zmrzlinu, namrazenou na stěnách a dně nádobky, seškrábeme (nejlépe nožem namáčeným v horké vodě) a celý obsah promícháme. Toto promíchávání opakujeme vícekrát, vždy asi po půl hodině. Jakmile je zmrzlina zmrazená, chladničku nastavíme na obvyklý stupeň chlazení a zmrzlinu necháme v mrazicím prostoru „uzrát“.

Poznámka:

Stejně připravíme zmrzlinu v mrazničce, doba zmrazení se zkrátí. Zmrzlinu promícháváme v kratších intervalech. V mrazničce můžeme uchovat zmrzlinu delší dobu, ale přibližně 12 hodin před podáváním ji dáme do chladničky, aby byla přiměřeně tuhá; zmrzlina podaná přímo z mrazničky je příliš tvrdá a špatně se porcuje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy