Různé obměny tohoto receptu má asi ve své kuchařce každá hospodyňka. Vyzkoušejte také tento náš recept, který si určitě rádi zařadíte do svých oblíbených receptů.
Ingredience:
Rozpis na formu o průměru 22 cm: | |
250 g | zralých, vypeckovaných třešní |
250 g | bílého neochuceného jogurtu |
180 g | hladké mouky |
130 g | třtinového cukru |
120 g | slunečnicového oleje |
1 sáček | prášek do pečiva |
3 ks | středně velká vejce |
tuk na vymazán í formy, mouka na vysypání | |
Na ledovou polevu: | |
180 g | moučkového cukru |
3 lžíce | horké vody |
1 lžička | rozehřátého másla nebo ztuženého tuku |
Postup:
- Třešně omyjeme, okapané zbavíme stopek, pak je ještě vypeckujeme
- Ve vhodné míse rozšleháme vejce s cukrem, olejem a jogurtem, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva
- Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 22 cm, opatrně do dortu dáme v mouce obalené třešně (nebudou se propadat!)
- V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 45 minut
- Dort necháme vychladnout, pak odstraníme formu a dort přelijeme ledovou polevou, případně ozdobíme třešněmi.
Příprava ledové polevy:
- Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme vodu a horké máslo (tuk)
- Třeme, až je poleva hladká a tuhá.