Teplý předkrm z opečené veky potřené zeleninovou směsí.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
8 ks | ovně ukrojených plátků veky |
1 ks | cibule |
petrželka | |
olej | |
Na ajvar: | |
300 g | rajčinových paprik |
300 g | baklažánů |
citronová šťáva (ocet) | |
mletý pepř | |
česnek | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Plátky žemlovky (veky) osmažíme po obou stranách na oleji
2. Potřeme je ajvarem a ozdobíme drobně nakrájenou cibulí a petrželkou.
Příprava ajvaru:
1. Baklažány a papriky upečeme v troubě doměkka (pečeme je cca 10-15 minut při teplotě kolem 170-180 °C)
2. Oloupeme je, odstraníme semena a jemně usekáme nebo pomeleme
3. Přidáme rozetřený česnek, sůl, mletý pepř a tolik oleje, kolik může zelenina pojmout a nakonec okyselíme.