Chutný polotovar vhodný do buchet, na palačinky nebo jako pomazánka na chleba.
Ingredience:
3,5 kg | švestek |
500 g | krystalového cukru |
3 lžíce | rumu |
8 ks | hřebíčků |
kousek celé skořice |
Postup:
1. Švestky opereme, odpeckujeme, zasypeme 100 g krystalového cukru, přidáme hřebíčky, kousek celé skořice a dusíme asi 30 minut
2. Rozvařené švestky protlačíme cedníkem s velkými otvory a po částech (asi 1 kg) je zprudka svařujeme v širokém silnostěnném kastrolu, aby se nepřipralovala, podložíme kastrol azbestovým kolečkem nebo jej vložíme do trouby
3. Když ovoce zhoustne, přidáme zbylý cukr a ještě chvíli vaříme
4. Nakonec ochutíme rumem a ihned plníme do čistě vymytých skleniček.