Ve formě pečený koláč se šunkou, vaječnou směsí, plátky sýru s bílou plísní a dalšími ingrediencemi, podávaný s okurkovým salátem.
Ingredience:
160 g | smetanového sýru |
150 g | pečené šunky |
120 g | sýru s bílou plísní + plátky na ozdobu |
1 ks | stroužku česneku |
1 ks | vejce |
mletý pepř | |
sůl | |
Na těsto: | |
180 g | polohrubé mouky |
120 g | másla + vymazání |
40 g | parmazánu |
2 ks | žloutků |
2 lžíce | zakysané smetany |
1/4 lžičky | soli |
Na salát: | |
2 ks | okurek |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | hladkolisté petrželky |
Postup:
1. Uděláme si těsto: polohrubou mouku, sůl, změklé máslo a parmazán dáme do robotu, mixujeme minutu až dvě, dokud směs nezačne připomínat strouhanku
2. Pak přidáme zakysanou smetanu, žloutky, mixujeme další minutu až dvě do hladkého těsta, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut chladit
3. Těsto rozválíme na kolo o průměru 30 cm, vyložíme jím lehce vymazanou koláčovou formu o průměru 24 cm
4. Smetanový sýr smícháme s rozklepnutým vejcem, oloupaným, prolisovaným stroužkem česneku a podle chuti osolíme a opepříme
5. Na těsto naskládáme šunku, na ni připravenou vaječnou směs, navrch položíme plátky sýru s bílou plísní, okraje těsta přehneme dovnitř a pečeme při 200 °C 25 až 30 minut 6. Koláč podáváme ozdobený plátky sýru a salátem z tenkých plátků okurek, smíchaných s nadrobno nasekanou petrželkou, citronovou šťávou a olivovým olejem.