REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štafetky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční české štefetky jsou vlastně sladké řezy z upečeného ořechového těsta, proložené různými náplněmi. Většinou jsou hotové také částečně máčené v čokoládě.


Ingredience:
Na těsto:
4 vrchovaté lžícehladké mouky
100 gkrupicového cukru
50 gmletých vlašských ořechů
4 ksvaječné bílky
špetka soli
Na krém:
80 gmásla
3 lžícemoučkového cukru
3 lžícehladké mouky
80 mlsilné černé kávy
Ostatní:
čokoládová poleva

Postup:

1. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, postupně zašleháváme cukr do tuhé pěny, která drží tvar
2. Mleté ořechy promícháme s moukou a opatrně, už jen stěrkou, vmícháme do sněhové hmoty
3. Vylijeme na velký plech vyložený pečícím papírem (který jsem já nastříkala olejem ve spreji), rozetřeme po celé ploše plechu a pečeme na 170 °C cca 15 min, hlídáme, těsto by mělo zůstat bílé 4. Po upečení přiklopíme druhým plechem s papírem, převrátíme a z upečeného plátu papír stáhneme, obrátíme zpět na suchý papír a necháme vychladnout
5. Z krému jsem zpočátku nebyla vůbec nadšená, ale po proležení v hotové štafetě je super! Takže: polovinu množství másla rozpustíme v kastrolku a zasypeme 3 lžícemi hladké mouky a lžící cukru, usmažíme bílou jíšku, kterou zalijeme 80 ml kávy (vrchovatá lžička nescafé) a chvilku provaříme, necháme vychladnout
6. Zbytek másla vyšleháme se zbytkem cukru a zašleháme po troškách vychladlou kávovou jíšku
7. Plátu těsta zarovnáme okraje a rozkrojíme po délce na čtyři stejné pruhy, tři namažeme krémem a položíme na sebe, čtvrtý položíme na ně – položila jsem vzhůru nohama (hlavou dolů) víc se mi ta pórovatá strana líbila
8. Rozměříme (fakt podle pravítka), nakrájíme a rožky namočíme v čokoládové polevě, tvarem může být hranolek nebo krychlička.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Tradiční pokrmy pro další vánoční dny – na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok

I další sváteční dny o vánočních svátcích, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok se podává v českých domácnostech mnoho skvělých pokrmů. V mnoha rodinách nesmí chybět svíčková na smetaně nebo nějaká vepřová pečeně, na Svátek svatého Štěpána pak krůta plněná nádivkou či jiná drůbeží dobrota. Na silvestra pak asi všichni milujeme chlebíčky, či různé jednohubky. Opět jsme pro vás vybrali výběr těch nejzajímavějších receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na skvělá jídla, která se tradičně podávají další dny po Štědrém dnu, tedy na Boží hod, Svátek svatého Štěpána, Silvestr a Nový rok.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Globus: trvanlivé potraviny a drogerie pro Sbírku potravin levněji

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy