REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štafetky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční české štefetky jsou vlastně sladké řezy z upečeného ořechového těsta, proložené různými náplněmi. Většinou jsou hotové také částečně máčené v čokoládě.


Ingredience:
Na těsto:
4 vrchovaté lžícehladké mouky
100 gkrupicového cukru
50 gmletých vlašských ořechů
4 ksvaječné bílky
špetka soli
Na krém:
80 gmásla
3 lžícemoučkového cukru
3 lžícehladké mouky
80 mlsilné černé kávy
Ostatní:
čokoládová poleva

Postup:

1. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, postupně zašleháváme cukr do tuhé pěny, která drží tvar
2. Mleté ořechy promícháme s moukou a opatrně, už jen stěrkou, vmícháme do sněhové hmoty
3. Vylijeme na velký plech vyložený pečícím papírem (který jsem já nastříkala olejem ve spreji), rozetřeme po celé ploše plechu a pečeme na 170 °C cca 15 min, hlídáme, těsto by mělo zůstat bílé 4. Po upečení přiklopíme druhým plechem s papírem, převrátíme a z upečeného plátu papír stáhneme, obrátíme zpět na suchý papír a necháme vychladnout
5. Z krému jsem zpočátku nebyla vůbec nadšená, ale po proležení v hotové štafetě je super! Takže: polovinu množství másla rozpustíme v kastrolku a zasypeme 3 lžícemi hladké mouky a lžící cukru, usmažíme bílou jíšku, kterou zalijeme 80 ml kávy (vrchovatá lžička nescafé) a chvilku provaříme, necháme vychladnout
6. Zbytek másla vyšleháme se zbytkem cukru a zašleháme po troškách vychladlou kávovou jíšku
7. Plátu těsta zarovnáme okraje a rozkrojíme po délce na čtyři stejné pruhy, tři namažeme krémem a položíme na sebe, čtvrtý položíme na ně – položila jsem vzhůru nohama (hlavou dolů) víc se mi ta pórovatá strana líbila
8. Rozměříme (fakt podle pravítka), nakrájíme a rožky namočíme v čokoládové polevě, tvarem může být hranolek nebo krychlička.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy