REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štóla s marcipánem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená štóla z mouky, cukru, pistácií, marcipánu a dalších ingrediencí, potřená rozpuštěným máslem, posypaná moučkovým cukrem.


Ingredience:
400 ghladké mouky
200 gmarcipánové hmoty
100 gmásla
50 gnesolených pistácií
50 gmoučkového cukru
30 gdroždí
125 mlmléka
4 kapkymandlového aroma
4 lžícerumu
1 ksvejce
1 kssáčku vanilkového cukru
hladká mouka na vál
špetka soli
Na dohotovení:
40 gmásla na potření
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a trochu vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme v teple vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku s moučkovým cukrem, vanilkový cukr a sůl, promícháme, přilijeme vejce rozšlehané se zbylým mlékem, rumem a aroma, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout
3. Pak do těsta zapracujeme nesolené pistácie a na pomoučeném vále rozválíme na silnější plát, po délce jedné strany plátu položíme marcipánový váleček, nejprve přes něj přehneme kratší, pak delší stranu těsta 4. Štólu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 20 minut kynout, potom vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 40 minut
5. Upečenou štólu přendáme na kovou mřížku, ihned potřeme rozpuštěným máslem a silně pocukrujeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Červená řepa na 25 způsobů! Vyzkoušejte naše TOP recepty s červenou řepou

Výběr “NEJ” receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na zpracování a úpravu červené řepy, ale i na recepty, kde červená řepa hraje svoji nezastupitelnou roli. Vybrali jsme pro vás naše, ale i vaše nejoblíbenější recepty na červenou řepu, nebo s červenou řepou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

5 rad, jak na medové cukroví

Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

číst dále ...

Párování sýrů s víny. Poradíme, jak na to!

Vinobraní za námi a za chvíli tu máme čas Beaujolais a Svatomartinského vína. A tak se nabízí otázka, zda víte, jak snoubit sýry s vínem, abyste podtrhli jejich chuť. Ačkoliv by bylo obtížné najít jednoduchá a striktní pravidla snoubení sýrů s víny z důvodu obrovské rozmanitosti sýrových delikates a druhů vína, pokusíme se vás navést, tak abyste si co nejvíce pochutnali a zpestřili si nadcházející dlouhé podzimní večery.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy