Pečená štóla z mouky, cukru, pistácií, marcipánu a dalších ingrediencí, potřená rozpuštěným máslem, posypaná moučkovým cukrem.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
200 g | marcipánové hmoty |
100 g | másla |
50 g | nesolených pistácií |
50 g | moučkového cukru |
30 g | droždí |
125 ml | mléka |
4 kapky | mandlového aroma |
4 lžíce | rumu |
1 ks | vejce |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
hladká mouka na vál | |
špetka soli | |
Na dohotovení: | |
40 g | másla na potření |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a trochu vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme v teple vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku s moučkovým cukrem, vanilkový cukr a sůl, promícháme, přilijeme vejce rozšlehané se zbylým mlékem, rumem a aroma, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout
3. Pak do těsta zapracujeme nesolené pistácie a na pomoučeném vále rozválíme na silnější plát, po délce jedné strany plátu položíme marcipánový váleček, nejprve přes něj přehneme kratší, pak delší stranu těsta 4. Štólu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 20 minut kynout, potom vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 40 minut
5. Upečenou štólu přendáme na kovou mřížku, ihned potřeme rozpuštěným máslem a silně pocukrujeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky.