REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štóla s marcipánem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečená štóla z mouky, cukru, pistácií, marcipánu a dalších ingrediencí, potřená rozpuštěným máslem, posypaná moučkovým cukrem.


Ingredience:
400 ghladké mouky
200 gmarcipánové hmoty
100 gmásla
50 gnesolených pistácií
50 gmoučkového cukru
30 gdroždí
125 mlmléka
4 kapkymandlového aroma
4 lžícerumu
1 ksvejce
1 kssáčku vanilkového cukru
hladká mouka na vál
špetka soli
Na dohotovení:
40 gmásla na potření
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a trochu vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme v teple vzejít
2. Do mísy dáme zbylou prosátou hladkou mouku s moučkovým cukrem, vanilkový cukr a sůl, promícháme, přilijeme vejce rozšlehané se zbylým mlékem, rumem a aroma, přidáme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout
3. Pak do těsta zapracujeme nesolené pistácie a na pomoučeném vále rozválíme na silnější plát, po délce jedné strany plátu položíme marcipánový váleček, nejprve přes něj přehneme kratší, pak delší stranu těsta 4. Štólu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 20 minut kynout, potom vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 40 minut
5. Upečenou štólu přendáme na kovou mřížku, ihned potřeme rozpuštěným máslem a silně pocukrujeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy