REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Spišské sladké pirohy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z jednoduchého těsta, tedy z hrubé mouky, soli a vody vypracované těsto, to rozválené, z placky vykrájené čtverce nebo kolečka, plněné ochuceným tvarohem a švestkovými povidly nebo nějakým hustějším džemem, uvařené ve vodě, servírované přelité rozpuštěným máslem a posypané na sucho osmaženou strouhankou.


Ingredience:
400 ghrubé mouky
1,5-2 dclvody
špetka soli
Na tvarohovou náplň:
250 gtvarohu
50 gpráškového cukru
1 lžičkarumu (nemusí být)
Ostatní:
200 gmásla
švestková povidla nebo nějaký hustější džem
moučkový cukr na posypání
strouhanka
A ještě:
osolená voda
moka na pomoučení pracovní plochy

Postup:

1. Z přísad na těsto vymícháme pružné, hladké těsto, to necháme 10 minut stát, pak ho vyválíme
2. Rádýlkem těsto nařežeme na čtverce (můžeme použít skleničku a vykrájet kruhy)
3. Připravíme si ochucený tvaroh; tvaroh smícháme s práškovým cukrem a rumem
4. Naplníme náplní tak, aby se nám nedostala na plochy těsta, kde ho budeme spojovat (jako náplň použijeme ochucený tvaroh a švestková povidla nebo nějaký hustější džem) 5. Pirohy prsty dobře spojíme (stlačíme) a dáme vařit do osolené vařící vody, když vyplavou na povrch, necháme je ještě chvíli převařit, pak je vytáhneme nejlépe děravou vařečkou nebo naběračkou a dáme je do sítka dobře odkapat
6. Máslo rozpustíme v menší nádobě, na pánvi na sucho opražíme strouhanku, kterou nakonec osladíme cukrem
7. Pirohy přendáme do větší nádoby, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a mírně vše proházíme, rozdělíme na talíře a ihned, ještě teplé, podáváme.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy