REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Spišské párky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Párky vyrobené při domácí porážce, vyuzené!


Ingredience:
poměr surovin:
55 %libového vepřového masa (z kýty, z plece)
45 %tučného vepřového masa (ramínko, bůček nebo krkovička)
pitná voda
Koření na 10 kg spišských párků:
150 gsladké papriky (může se dát z poloviny sladká a z poloviny pálivá paprika)
200 gsoli

Postup:

1. Libové maso i tučné maso se každé zvlášť nakrájí na 5 cm kostky
2. Jedlá sůl se promíchá se sladkou paprikou a směs se rozdělí na dva díly
3. Polovina směsi soli a papriky se promíchá s libovými kostkami masa, druhá polovina se promíchá s tučnými kostkami masa
4. Osolené maso se odděleně umačká do smaltovaných nebo dřevěných nádob a dá se do příštího dne uležet
5. Druhý den se každé maso zvlášť umele na masovém strojku s destičkami s otvory o průměru 3 až 4 mm, umleté libové maso se vloží do větší nádoby a promíchá se – prohněte s pitnou vodou v množství odpovídajícím 1/
4 až 1/
3 váhy libového masa, přidáním vody získají párky na šťavnatosti
6. Do dobře rozmíchaného libového masa se zamíchá umleté tučné maso tak, aby bylo rozmíchano, ale aby zůstala drobná světlá zrna ve směsi
7. Hotová směs se plní ruční nabíječkou nejlépe do skopových střívek nebo do vepřových vyčištěných střívek (střívka předem pomocí nálevky propláchneme)
8. Párky ve vepřových střívkách jednotlivě neoddělujeme, ale překrucováním na dílky zhotovujeme párky v pramenech, konce pramene zavážeme motouzem
9. Ve skopových střívkách oddělujeme porce o váze asi 12dkg, uprostřed je překroutíme a konce párku zamáčkneme tak, aby byly stěny střívek na sebe přitisknuty (uzením zaschnou natolik, že obsah nevytéká)
10. Po naplnění udíme párky ve vyhřáté udírně asi 1 hodinu horkým kouřem, potom oheň zasypeme a douzujeme ještě jednu hodinu, správně vyuzené spišské klobásy mají mimořádnou šťavnatost, a použijeme-li z poloviny pálivou papriku, pak i výraznou chuť.

Doporučení:

K přípravě spišských párků je nejvhodnější maso třetí až čtvrtý den po porážce.

Poznámka:

Příprava vepřových střívek: Chceme-li doma vyrobit uzené klobásy, spišské párky, spišské klobásy nebo klobásy k zapékání do těsta, popřípadě vinné nebo smetanové klobásy, necháme si pro tento účel již v den porážky několik metrů vypraných tenkých vepřových střev. Nekrájíme je na krátké kousky jako na jaternice, ale je po řádném vyprání namočíme do studené pitné vody a necháme 48 hodin odmočit. Po odmočení je opereme ve studené vodě, vymačkáme, dáme je na hladké prkénko, na kterém je škrabkou nebo velmi tupým nožem podélnými tahy po střívku vyškrábeme. Pak střívka opláchneme ve studené vodě, vymačkáme a silně osolíme (obalíme v soli). Takto osolená střívka dáme do jakékoliv nádoby a necháme do výroby klobás v solném láku, který si samy pustí. Solením zpevníme stěny střívek a proto při plnění tolik nepraskají jako čerstvě oškrabaná. V den výroby klobás střívka namočíme do vlažné vody, potom je uvnitř opláchneme a mezi prsty vymačkáme. Takto upravená střívka můžeme používat na všechny druhy klobás.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy