Máme pro vás další ze série snadných receptů, které se hodí jak ke svačině, tak k večeři. Špenátový koláč navíc můžete podávat ve studené i teplé variantě. Sami si vyberte, jak vám chutná nejvíce.
Ingredience:
Na těsto: | |
330 g | hladké mouky |
170 g | másla |
6 g | soli |
60 ml | studené vody |
1 ks | vejce |
Na náplň: | |
250 g | čerstvého špenátu |
70 g | sýru Gran Moravia |
250 ml | smetany 33 % |
250 ml | mléka |
6 ks | vajec |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto, to uložte na půl hodiny do lednice
- Předehřejte si troubu na 170 °C a properte špenát, špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat, pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte, sýr nastrouhejte najemno
- V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř
- Vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu
- Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí
- Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut, nebo dozlatova.
Další zajímavé inspirace najdete na www.akademiekvality.cz