REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Špenátové uzlíčky s gorgonzolou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Palačinky plněné podušenou směsí ze špenátu, sýra, cibule, jader vlašských ořechů a smetany, zabalené do tvaru balíčků (měšců).


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na těsto:
250 ghladké mouky
300 mlsodovky (sody)
2 lžíceolivového oleje
4 ksvejce
tuk na opečení palačinek
Ostatní:
100 ggorgonzoly nebo nivy
50 gvlašských ořechů
2 lžícesmetany
2 ksjarní cibulky
máslo
pepř
sůl

Postup:

1. Vejce rozšleháme a smícháme spolu s moukou a olivovým olejem
2. Za stálého míchání metličkou přilijeme sodovku, připravíme řídké těstíčko na palačinky, které necháme přikryté asi 30 minut odstát
3. Část zelené čísti cibulku odložíme stranou, zbytek nakrájíme a necháme na másle zesklovatět, přidáme omytý, spařený a nakrájený špenát a pod poklicí podusíme asi 5 minut, pak poklici odstraníme a tekutinu necháme úplně odpařit
4. Gorgonzolu rozmačkáme vidličkou, přilijeme smetanu, přihodíme nasekané ořechy, osolíme, opepříme a důkladně promícháme se špenátem
5. Odloženou zelenou část cibulky krátce povaříme a podélně rozřízneme na delší proužky
6. Z těsta opečeme na pánvi jednotlivé palačinky, do středu každé dáme lžíci špenátové směsi, vytvoříme balíček (měšec), který převážeme proužky povařené cibulky.

Poznámka:

Gorgonzola – Italský plísňový sýr je z kravského mléka, což ji také nejvýrazněji odlišuje od konkurenčního roquefortu – ten se vyrábí z mléka ovčího. Typická modrá plíseň se původně v oblasti vyskytovala díky specifickému podnebí zcela spontánně, dnes je však výsledkem složitého procesu ne nepodobnému očkování, který trvá několik měsíců. Sýr je naočkován bakteriemi, pak se nechá uležet, po měsíci je prošpikován měděnými jehlicemi, které pustí dovnitř vzduch a proces plesnivění se tak zintenzivní.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

15 nečekaných nápadů v kuchyni

V tomto videu vám ukážeme 15 užitečných nápadů pro vaši kuchyni. Sdílejte s přáteli tyto zajímavé vychytávky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy