Palačinky plněné podušenou směsí ze špenátu, sýra, cibule, jader vlašských ořechů a smetany, zabalené do tvaru balíčků (měšců).
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
300 ml | sodovky (sody) |
2 lžíce | olivového oleje |
4 ks | vejce |
tuk na opečení palačinek | |
Ostatní: | |
100 g | gorgonzoly nebo nivy |
50 g | vlašských ořechů |
2 lžíce | smetany |
2 ks | jarní cibulky |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vejce rozšleháme a smícháme spolu s moukou a olivovým olejem
2. Za stálého míchání metličkou přilijeme sodovku, připravíme řídké těstíčko na palačinky, které necháme přikryté asi 30 minut odstát
3. Část zelené čísti cibulku odložíme stranou, zbytek nakrájíme a necháme na másle zesklovatět, přidáme omytý, spařený a nakrájený špenát a pod poklicí podusíme asi 5 minut, pak poklici odstraníme a tekutinu necháme úplně odpařit
4. Gorgonzolu rozmačkáme vidličkou, přilijeme smetanu, přihodíme nasekané ořechy, osolíme, opepříme a důkladně promícháme se špenátem
5. Odloženou zelenou část cibulky krátce povaříme a podélně rozřízneme na delší proužky
6. Z těsta opečeme na pánvi jednotlivé palačinky, do středu každé dáme lžíci špenátové směsi, vytvoříme balíček (měšec), který převážeme proužky povařené cibulky.
Gorgonzola – Italský plísňový sýr je z kravského mléka, což ji také nejvýrazněji odlišuje od konkurenčního roquefortu – ten se vyrábí z mléka ovčího. Typická modrá plíseň se původně v oblasti vyskytovala díky specifickému podnebí zcela spontánně, dnes je však výsledkem složitého procesu ne nepodobnému očkování, který trvá několik měsíců. Sýr je naočkován bakteriemi, pak se nechá uležet, po měsíci je prošpikován měděnými jehlicemi, které pustí dovnitř vzduch a proces plesnivění se tak zintenzivní.