Pizza obložená spařenými špenátovými listy, nasekanou cibulkou a petrželkou, nakrájenou paprikou, kolečky mozzarelly, upečená v troubě dokřupava.
Ingredience:
Na těsto: | |
200 g | hladké mouky |
20 g | droždí |
50 ml | olivového oleje |
1 ks | žloutku |
100 ml | mléka |
1 ks | kostky cukru |
špetka soli | |
olivový olej na potření těsta a vymazání plechu | |
Na obložení: | |
500 g | špenátových listů |
150 g | mozzarelly |
1 svazek | jarní cibulky |
1 svazek | petržele |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | nejlépe červené papriky |
provensálské koření | |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Z cukru, droždí a části vlažného mléka připravíme kvásek, necháme ho tak 15 minut vzejít. V misce z moukou vyhloubíme důlek do kterého vložíme vykynutý kvásek, špetku soli, zbylé mléko, olej a žloutek, vše zpracujeme v hladké těsto, necháme ho na teplém místě vykynout.
- Jakmile nám těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválíme ho nejlépe na pomoučeném válu, potřeme olejem.
- Špenátové listy spaříme horkou vodou, necháme je důkladně okapat, pak je poklademe na těsto. Na pizzu dále rozložíme nakrájenou papriku zbavenou jadřince, nasekanou petrželku a cibuli. Oloupaný a na plátky nakrájený česnek také poklademe na pizzu, tu ještě okořeníme provensálským kořením, pepřem a dochutíme solí. Nakonec na pizzu rozložíme kolečka mozzarelly.
- Pizzu položíme na olejem vymazaný plech a v troubě vyhřáté na 250-280 °C pečeme přibližně 10-15 minut.