Máslové sušenky ozdobené vánočním motivem, tedy ozdobené jako hlavy sněhuláků. Tip na chutné vánoční cukroví.
Ingredience:
Co budete potřebovat (na cca 40 sušenek): | |
300 g | hladké mouky |
200 g | čerstvého másla Gran Moravia |
160 g | moučkového cukru na polevu |
120 g | moučkového cukru |
1 ks | vejce |
1 ks | bílek |
1/2 ks | vanilkového lusku |
1/2 lžičky | jedlé sody |
kůra z 1 bio citrónu | |
rozehřátá čokoláda na polevu |
Postup:
- Mouku promícháme s cukrem a jedlou sodou a poté je prosejeme přes síto na pracovní plochu. Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme celé vejce. Dále přidáme zrníčka vanilky, nastrouháme citrónovou kůru a pokrájíme máslo. Nyní ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto. Těsto příliš dlouho nezpracovávejte, ať jej nezapaříte, sušenky by pak nebyly tak krásně měkké.
- Zpracované těsto zabalíme do sáčku, aby neosychalo, a v lednici jej necháme do druhého dne uležet. Pokud spěcháte, můžete dobu uležení zkrátit na 2 hodiny.
- Uležení je důležité, aby se vám s těstem dobře pracovalo. Odpočinuté těsto rozdělíme na půl, pracovní plochu lehce pomoučíme a těsto na ní vyválíme na 0,5 cm. Poté z těsta vykrájíme cca 4 cm velká kolečka, která přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem.
- Sušenky pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 12 minut.
- Upečené sušenky dozdobíme rozehřátou čokoládou a bílkovou polevou z vyšlehaného bílku se 160 g prosátého moučkového cukru tak, aby vypadali jako sněhuláci.
Zdroj: www.laformaggeria.com