REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanová zmrzlina s vínem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smetanu s cukrem a ostatními ingrediencemi zamrazíme a máme chutnou domácí zmrzlinu.


Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby:
90 gmoučkového cukru
1/4 lsmetany ke šlehání
3 ksžloutků
1 ksvelkého bílku
6 lžicbílého vína

Postup:

1. Žloutky a moučkový cukr rozšleháme ve velké míse
2. Po částech přilijeme víno
3. Mísu postavíme nad kastrol s vařící vodou a šleháme, až se směs napění a zhoustne (asi 5-8 minut)
4. Hned ji sundáme z tepla a za častého zamíchání vychladíme
5. Odděleně ušleháme sníh z bílku a smetanu
6. Do studené pěny lehce vmícháme nejprve šlehačku, potom sníh, směs nalijeme do kovové misky pro výrobu ledu a zamrazíme.

Doporučení:

Mrazení zmrzliny:Nejméně půl hodiny před zmrazováním nastavíme chladničku na nejhlubší stupeň chlazení. Připravený krém dáme do mrazicího prostoru chladničky a mrazíme asi 2 hodiny. Pak zmrzlinu, namrazenou na stěnách a dně nádobky, seškrábeme (nejlépe nožem namáčeným v horké vodě) a celý obsah promícháme. Toto promíchávání opakujeme vícekrát, vždy asi po půl hodině. Jakmile je zmrzlina zmrazená, chladničku nastavíme na obvyklý stupeň chlazení a zmrzlinu necháme v mrazicím prostoru „uzrát“.

Poznámka:

Stejně připravíme zmrzlinu v mrazničce, doba zmrazení se zkrátí. Zmrzlinu promícháváme v kratších intervalech. V mrazničce můžeme uchovat zmrzlinu delší dobu, ale přibližně 12 hodin před podáváním ji dáme do chladničky, aby byla přiměřeně tuhá; zmrzlina podaná přímo z mrazničky je příliš tvrdá a špatně se porcuje.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy