REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný páj se zeleninou a sýrem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Křehký koláč z pšenično-žitné mouky s bohatou zeleninovou náplní, zakysanou smetanou a syrovátkovým sýrem.


Ingredience:
Těsto:
210 gobyčejné hladké mouky
120 gmásla
40 gžitné mouky hladké
1 ksvejce
1 lžička soli
Náplň:
300 gzakysané smetany
200 gpórku
100 gnastrouhaného syrovátkového sýru
6 ksvětších cibulí
2 ksvelkých vajec
1 ksčervená kapie
1 ksmladé cukety
pepř
sůl

Postup:

1. Suroviny na těsto smícháme, vytvoříme hladkou kouli
2. Pokud by se směs nechtěla spojit, přidáme pár lžiček mléka
3. Pak uložíme asi na 30 minut do ledničky
4. Mezi tím opečeme na troše oleje cuketu – neloupanou a nakrájenou na kolečka), když zezlátne, vyjmeme ji
5. Na pánev vložíme na plátky nakrájenou cibuli a restujeme lehce dozlatova
6. Přidáme na kolečka nakrájený pórek a na nudličky pokrájenou papriku a po třech minutách stáhneme z pánve
7. Ještě raději ochutnáme – směs má být spíše slanější, protože cibule je dost sladká
8. Vychladíme na pokojovou teplotu
9. V míse smícháme vajíčka se smetanou (čím tučnější, tím lepší) a dvěma třetinami sýra, osolíme a opeříme podle chuti a vmícháme zeleninovou směs
10. Pak těsto vyválíme a vyložíme jím dno zapékací mísy tak, aby přesahovalo asi tři centimetry do výšky
11. Na těsto nalijeme náplň a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C
12. Ke konci pečení na povrch nasypeme zbytek sýra a ještě pár minut dopečeme.

Doporučení:

Podáváme teplé i studené. Těsto můžeme vyrobit také pouze z obyčejné hladké mouky, bez přídavku žitné.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Salente Cuco, hlavní chod a příloha vařené najednou

Multifunkční elektrický hrnec Salente Cuco ztělesňuje moderní vaření pro 21. století. V hrnci uvaříte své oblíbené pokrmy zdravě, snadno a rychle. Elektrické hrnce nabízí jednoduchý a zdravý způsob přípravy pokrmů. Díky svým automatickým funkcím navíc v kuchyni dokážou ušetřit čas i práci. Multifunkční hrnec Salente Cuco využijete jako tlakový, pomalý, napařovací, ale i jako rýžovar, jogurtovač, sterilizátor, skvěle v něm připravíte vajíčka na různý způsob, umožňuje smažení nebo restování. Jste-li příznivci zdravého vaření, jistě se Vám bude zamlouvat program vaření v páře. Páru využijete i pro sterilizaci např. kojeneckých lahví či lahví na zavařování.

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy