Tradiční americký vánoční páj připravený na slano.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
150 g | másla nebo hery |
6 lžic | studené vody |
1 ks | žloutku |
na špičku nože kypřícího prášku do pečiva | |
mouka na vál | |
špetka soli | |
Na náplň: | |
500 g | jablek |
50 g | slaniny |
2 lžíce | čerstvé strouhanky |
1 lžička | škrobové moučky |
špetka soli |
Postup:
1. Do mouky s práškem do pečiva nalijeme na vále rozehřáté máslo, přidáme sůl, vodu a vypracujeme hladké těsto
2. Hotové těsto rozdělíme na dva díly
3. Větší díl vyválíme na plát a vytvarujeme na dno formy nebo plechu tak, abychom měli pokryté i stěny, dno těsta propícháme vidličkou
4. Potom naplníme náplní z jablek
5. Ze zbylého menšího dílu těsta vytvarujeme ozdobnou mřížku
6. Povrch koláče potřeme žloutkem a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme 20-30 minut dozlatova.
Příprava náplně:
1. Jablka na náplň oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky
2. Potom je promícháme se solí, škrobovou moučkou a strouhankou
3. Nakonec do jablečné směsi vmícháme rozškvařenou slaninu.