REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč ve tvaru slunce plněný podušeným špenátem ochuceným dvěma sýry

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krásně vytvarovaný koláč připomínající kreslené sluníčko, naplněný nádivkou ze špenátu a nastrouhaných sýrů ricotty a parmazánu, upečený v troubě dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
200 mlsuchého bílého vína
90 mlextra panenského olivového oleje
2 lžičkysoli
Na náplň:
350 glistového špenátu
350 gnastrouhaného sýru ricotta
100 gstrouhaného parmazánu
1 ksvejce
strouhanka
pepř
sůl
Ostatní: moka na vál, papír na pečení

Postup:

1. Do mísy s moukou nasypeme sůl a přilijeme olivový olej a víno pokojové teploty, vypracujeme hladké těsto, které přikrytí potravinářskou fólií necháme odpočinout při pokojové teplotě
2. Připravíme si nádivku; překrájené listy špenátu jen mírně podlité vodou chvíli podusíme, smícháme s oběma nastrouhanými sýry, přidáme vejce, směs osolíme a okořeníme pepřem
3. Těsto rozdělte na 2 části, vyválíme pomocí válečku do tvaru kola, na vyválené těsto položíme hrnec o průměru cca 30 cm a z těsta vykrojíme pravidelné kolo, stejně postupujte i u druhé části těsta
4. První kolo položíme na pečící papír a jemně posypte strouhankou, doprostřed kruhu poklademe bochánek připravené náplně, kolem kopečku nádivky pak uděláme z náplně další kruh, okraje těsta jemně navlhčíme vodou a přikryjte druhým plátem těsta, prostřední bochánek náplně přikryjeme miskou, aby náplň zůstala na svém místě, okraje zatlačíme do sebe pomocí vidličky
5. Misku ze středu odstraníme, ostrým nožem nejdříve naznačíme místa, kudy povedeme řez, pak nakrájíme plátky o šířce cca 3 cm směrem k prostřednímu bochánku tak, aby tvořilo tvar slunce
6. Jednotlivé “paprsky” pak otočíme o 90 °, aby náplň v řezu byla otočená směrem vzhůru.
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30 minut dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy