REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč ve tvaru slunce plněný podušeným špenátem ochuceným dvěma sýry

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krásně vytvarovaný koláč připomínající kreslené sluníčko, naplněný nádivkou ze špenátu a nastrouhaných sýrů ricotty a parmazánu.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
200 mlsuchého bílého vína
90 mlextra panenského olivového oleje
2 lžičkysoli
Na náplň:
350 glistového špenátu
350 gnastrouhaného sýru ricotta
100 gstrouhaného parmazánu
1 ksvejce
strouhanka
pepř
sůl
Ostatní: moka na vál, papír na pečení

Postup:

1. Do mísy s moukou nasypeme sůl a přilijeme olivový olej a víno pokojové teploty, vypracujeme hladké těsto, které přikrytí potravinářskou fólií necháme odpočinout při pokojové teplotě
2. Připravíme si nádivku; překrájené listy špenátu jen mírně podlité vodou chvíli podusíme, smícháme s oběma nastrouhanými sýry, přidáme vejce, směs osolíme a okořeníme pepřem
3. Těsto rozdělte na 2 části, vyválíme pomocí válečku do tvaru kola, na vyválené těsto položíme hrnec o průměru cca 30 cm a z těsta vykrojíme pravidelné kolo, stejně postupujte i u druhé části těsta
4. První kolo položíme na pečící papír a jemně posypte strouhankou, doprostřed kruhu poklademe bochánek připravené náplně, kolem kopečku nádivky pak uděláme z náplně další kruh, okraje těsta jemně navlhčíme vodou a přikryjte druhým plátem těsta, prostřední bochánek náplně přikryjeme miskou, aby náplň zůstala na svém místě, okraje zatlačíme do sebe pomocí vidličky
5. Misku ze středu odstraníme, ostrým nožem nejdříve naznačíme místa, kudy povedeme řez, pak nakrájíme plátky o šířce cca 3 cm směrem k prostřednímu bochánku tak, aby tvořilo tvar slunce
6. Jednotlivé „paprsky“ pak otočíme o 90 °, aby náplň v řezu byla otočená směrem vzhůru.
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 30 minut dozlatova.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy