Koláč plněný orestovanými plátky slaniny a opečenou, na kolečka nakrájenou cibulí, zalitý rozšlehanými vejci s mlékem a smetanou, dochucený nastrouhaným sýrem, upečený dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
125 g | másla |
1-2 lžíce | studené vody |
1/4 lžičky | soli |
1 ks | vejce |
Na náplň: | |
200 g | nastrouhané goudy |
100 g | anglické slaniny |
4 ks | vajec |
2 ks | cibule |
3 dl | mléka |
1 dl | smetany |
špetka muškátového květu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hladkou mouku se solí spolu s kousky změklého másla prsty zpracujeme v drobenku, přidáme rozklepnuté vejce, po dílech zapracujeme vodu a vzniklé hladké těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu v lednici odležet
2. Na proužky nakrájenou slaninu mírně orestujeme, vyjmeme ji a ve vyškvařeném výpeku opečeme oloupané na kolečka nakrájené cibule, necháme vychladnout
3. Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát, přeneseme ho do koláčové formy vyložené pečicím papírem, okraje těsta vytvarujeme směrem vzhůru po obvodu formy, na dno koláče rozložíme orestovanou slaninu a posypeme ji opečenou cibulí
4. Vejce rozšleháme s mlékem a smetanou, ochutíme špetkou strouhaného muškátového květu, pepřem i solí, vmícháme 2/
3 na jemno nastrouhaného sýru a koláč touto směsí zalijeme
5. Nakonec vrch koláče posypeme zbylým na jemno nastrouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova (asi 30 minut).