REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč se sýrem a slaninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Koláč plněný orestovanými plátky slaniny a opečenou, na kolečka nakrájenou cibulí, zalitý rozšlehanými vejci s mlékem a smetanou, dochucený nastrouhaným sýrem, upečený dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
250 ghladké mouky
125 gmásla
1-2 lžícestudené vody
1/4 lžičkysoli
1 ksvejce
Na náplň:
200 gnastrouhané goudy
100 ganglické slaniny
4 ksvajec
2 kscibule
3 dlmléka
1 dlsmetany
špetka muškátového květu
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Hladkou mouku se solí spolu s kousky změklého másla prsty zpracujeme v drobenku, přidáme rozklepnuté vejce, po dílech zapracujeme vodu a vzniklé hladké těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu v lednici odležet
2. Na proužky nakrájenou slaninu mírně orestujeme, vyjmeme ji a ve vyškvařeném výpeku opečeme oloupané na kolečka nakrájené cibule, necháme vychladnout
3. Odleželé těsto rozválíme na kulatý plát, přeneseme ho do koláčové formy vyložené pečicím papírem, okraje těsta vytvarujeme směrem vzhůru po obvodu formy, na dno koláče rozložíme orestovanou slaninu a posypeme ji opečenou cibulí
4. Vejce rozšleháme s mlékem a smetanou, ochutíme špetkou strouhaného muškátového květu, pepřem i solí, vmícháme 2/
3 na jemno nastrouhaného sýru a koláč touto směsí zalijeme
5. Nakonec vrch koláče posypeme zbylým na jemno nastrouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme dozlatova (asi 30 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy