Koláč z listového těsta, špenátu, sekaných bylinek ….
Ingredience:
Rozpis pro 4 osoby: | |
800 g | mladého listového špenátu |
300 g | listového těsta |
80 ml | smetany (33 %) |
8 ks | křepelčích vajíček |
2 ks | červené cibule |
1 ks | jarní cibulky |
1 ks | žloutku |
2 ks | stroužků česneku |
1 lžíce | slunečnicových semínek |
1 lžíce | sekaných bylinek (bazalka, estragon) |
2 lžíce | olivového oleje |
špetka pepře | |
sůl | |
hladká mouka na vál |
Postup:
1. Na rozpáleném oleji orestujeme jemně nasekaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, jarní cibulku a slunečnicová semínka
2. Přidáme špenát, zalijeme smetanou a vše krátce podusíme
3. Směs necháme mírně zchladnout, osolíme, opepříme a ochutíme nasekanými bylinkami
4. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2-3 mm
5. Rádlem z těsta vykrojíme kolo o průměru 45 cm
6. Do středu kruhu rozetřeme špenátovou směs tak, aby vytvořila kolo o průměru asi 20 cm
7. Na špenát naskládáme uvařená a oloupaná křepelčí vajíčka
8. Volné okraje přeložíme do středu, vznikne tak uzavřený měšec, který položíme spojem dolů do kulaté zapékací formy
9. Horní část koláče potřeme rozšlehaným žloutkem, dáme do trouby a pečeme při 170 °C asi 20 minut
10. Hotový koláč necháme mírně zchladnout, potom ho nakrájíme 11. Podáváme jak teplý, tak i studený.