Sýrovo-slaninovou nádivkou dochucenou kořením a jarní cibulkou naditý slaný kynutý překládaný koláč, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný s bylinkovým dipem.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
15 g | droždí |
200 ml | mléka |
4 lžíce | olivového oleje |
1 lžička | zakysané smetany |
1 hrst | slunečnicových semínek |
1 ks | prošlehaný vaječný žloutek |
špeka soli | |
Na náplň: | |
50 g | strouhaného eidamu nebo jiného sýra |
25 g | slaniny nakrájené na kostičky |
2 vrchovaté lžíce | zakysané smetany |
1 lžička | hořčice |
2-3 ks | jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka |
špetka strouhaného muškátového oříšku | |
černý pepř | |
sůl | |
Na bylinkový dip: | |
2 hrsti | petrželky |
1 hrst | bazalky |
2 lžíce | bílého vinného octa |
80 ml | majonézy |
50 ml | řeckého jogurtu |
4 ks | jarní cibulky |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Do velké mísy nasypeme mouku, kterou promícháme se solí
2. Přidáme rozdrobené droždí, zalijeme smetanou a mlékem pokojové teploty, těsto hněteme na pomoučené pracovní ploše tak 5 minut, pak ho necháme 20-30 minut odležet
3. Do těsta zapracujeme olivový olej, hněteme dalších 5 minut, pak necháme těsto kynout dalších 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Zatím, co těsto kyne, smícháme suroviny na náplň
5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou část rozválíme na kolo o průměru 25 cm
6. Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme papírem na pečení
7. Jedno kolo potřeme náplní, okraj necháme volný, tak 1 cm, přiklopíme druhým kolem těsta, doprostřed položíme sklenici dnem vzhůru a lehce ji přitlačíme
8. Koláč rozdělíme na čtvrtiny, každý řez vedeme od sklenice směrem ven, každou čtvrtinu rozřízneme na polovinu, každý vzniklý kousek ještě čtvrtiny, vytvoříme tak 32 kousků, každý třikrát zatočíme kolem podélné osy (zní to složitě, ale je to jednoduché, stačí se kouknout na fotografie v galerii, pak vše pochopíte)
9. Odstraníme sklenici, těsto potřeme rozšlehaným vejcem a střed koláče, kde byla sklenice, posypeme slunečnicovými semínky
10. Vložíme do trouby, pečeme 25-30 minut pěkně dozlatova, upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, podáváme s bylinkovým dipem.
Příprava bylinkového dipu:
Do nádoby mixéru dáme všechny výše uvedené suroviny, několika pulzy je promixujeme, vznikne zelená pasta hustější konzistence.