REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč s jarními cibulkami a bylinkovým dipem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sýrovo-slaninovou nádivkou dochucenou kořením a jarní cibulkou naditý slaný kynutý překládaný koláč, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný s bylinkovým dipem.


Ingredience:
300 ghladké mouky
15 gdroždí
200 mlmléka
4 lžíceolivového oleje
1 lžičkazakysané smetany
1 hrstslunečnicových semínek
1 ksprošlehaný vaječný žloutek
špeka soli
Na náplň:
50 gstrouhaného eidamu nebo jiného sýra
25 gslaniny nakrájené na kostičky
2 vrchovaté lžícezakysané smetany
1 lžičkahořčice
2-3 ksjarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
špetka strouhaného muškátového oříšku
černý pepř
sůl
Na bylinkový dip:
2 hrstipetrželky
1 hrstbazalky
2 lžícebílého vinného octa
80 mlmajonézy
50 mlřeckého jogurtu
4 ksjarní cibulky
černý pepř
sůl

Postup:

1. Do velké mísy nasypeme mouku, kterou promícháme se solí
2. Přidáme rozdrobené droždí, zalijeme smetanou a mlékem pokojové teploty, těsto hněteme na pomoučené pracovní ploše tak 5 minut, pak ho necháme 20-30 minut odležet
3. Do těsta zapracujeme olivový olej, hněteme dalších 5 minut, pak necháme těsto kynout dalších 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Zatím, co těsto kyne, smícháme suroviny na náplň
5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou část rozválíme na kolo o průměru 25 cm
6. Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme papírem na pečení
7. Jedno kolo potřeme náplní, okraj necháme volný, tak 1 cm, přiklopíme druhým kolem těsta, doprostřed položíme sklenici dnem vzhůru a lehce ji přitlačíme
8. Koláč rozdělíme na čtvrtiny, každý řez vedeme od sklenice směrem ven, každou čtvrtinu rozřízneme na polovinu, každý vzniklý kousek ještě čtvrtiny, vytvoříme tak 32 kousků, každý třikrát zatočíme kolem podélné osy (zní to složitě, ale je to jednoduché, stačí se kouknout na fotografie v galerii, pak vše pochopíte)
9. Odstraníme sklenici, těsto potřeme rozšlehaným vejcem a střed koláče, kde byla sklenice, posypeme slunečnicovými semínky
10. Vložíme do trouby, pečeme 25-30 minut pěkně dozlatova, upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, podáváme s bylinkovým dipem.

Příprava bylinkového dipu:
Do nádoby mixéru dáme všechny výše uvedené suroviny, několika pulzy je promixujeme, vznikne zelená pasta hustější konzistence.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy