REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč s jarními cibulkami a bylinkovým dipem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sýrovo-slaninovou nádivkou dochucenou kořením a jarní cibulkou naditý slaný kynutý překládaný koláč, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný s bylinkovým dipem.


Ingredience:
300 ghladké mouky
15 gdroždí
200 mlmléka
4 lžíceolivového oleje
1 lžičkazakysané smetany
1 hrstslunečnicových semínek
1 ksprošlehaný vaječný žloutek
špeka soli
Na náplň:
50 gstrouhaného eidamu nebo jiného sýra
25 gslaniny nakrájené na kostičky
2 vrchovaté lžícezakysané smetany
1 lžičkahořčice
2-3 ksjarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
špetka strouhaného muškátového oříšku
černý pepř
sůl
Na bylinkový dip:
2 hrstipetrželky
1 hrstbazalky
2 lžícebílého vinného octa
80 mlmajonézy
50 mlřeckého jogurtu
4 ksjarní cibulky
černý pepř
sůl

Postup:

1. Do velké mísy nasypeme mouku, kterou promícháme se solí
2. Přidáme rozdrobené droždí, zalijeme smetanou a mlékem pokojové teploty, těsto hněteme na pomoučené pracovní ploše tak 5 minut, pak ho necháme 20-30 minut odležet
3. Do těsta zapracujeme olivový olej, hněteme dalších 5 minut, pak necháme těsto kynout dalších 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Zatím, co těsto kyne, smícháme suroviny na náplň
5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou část rozválíme na kolo o průměru 25 cm
6. Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme papírem na pečení
7. Jedno kolo potřeme náplní, okraj necháme volný, tak 1 cm, přiklopíme druhým kolem těsta, doprostřed položíme sklenici dnem vzhůru a lehce ji přitlačíme
8. Koláč rozdělíme na čtvrtiny, každý řez vedeme od sklenice směrem ven, každou čtvrtinu rozřízneme na polovinu, každý vzniklý kousek ještě čtvrtiny, vytvoříme tak 32 kousků, každý třikrát zatočíme kolem podélné osy (zní to složitě, ale je to jednoduché, stačí se kouknout na fotografie v galerii, pak vše pochopíte)
9. Odstraníme sklenici, těsto potřeme rozšlehaným vejcem a střed koláče, kde byla sklenice, posypeme slunečnicovými semínky
10. Vložíme do trouby, pečeme 25-30 minut pěkně dozlatova, upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, podáváme s bylinkovým dipem.

Příprava bylinkového dipu:
Do nádoby mixéru dáme všechny výše uvedené suroviny, několika pulzy je promixujeme, vznikne zelená pasta hustější konzistence.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy