REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný koláč s jarními cibulkami a bylinkovým dipem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sýrovo-slaninovou nádivkou dochucenou kořením a jarní cibulkou naditý slaný kynutý překládaný koláč, upečený v troubě pěkně dozlatova, servírovaný s bylinkovým dipem.


Ingredience:
300 ghladké mouky
15 gdroždí
200 mlmléka
4 lžíceolivového oleje
1 lžičkazakysané smetany
1 hrstslunečnicových semínek
1 ksprošlehaný vaječný žloutek
špeka soli
Na náplň:
50 gstrouhaného eidamu nebo jiného sýra
25 gslaniny nakrájené na kostičky
2 vrchovaté lžícezakysané smetany
1 lžičkahořčice
2-3 ksjarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
špetka strouhaného muškátového oříšku
černý pepř
sůl
Na bylinkový dip:
2 hrstipetrželky
1 hrstbazalky
2 lžícebílého vinného octa
80 mlmajonézy
50 mlřeckého jogurtu
4 ksjarní cibulky
černý pepř
sůl

Postup:

1. Do velké mísy nasypeme mouku, kterou promícháme se solí
2. Přidáme rozdrobené droždí, zalijeme smetanou a mlékem pokojové teploty, těsto hněteme na pomoučené pracovní ploše tak 5 minut, pak ho necháme 20-30 minut odležet
3. Do těsta zapracujeme olivový olej, hněteme dalších 5 minut, pak necháme těsto kynout dalších 90 minut, až zdvojnásobí svůj objem
4. Zatím, co těsto kyne, smícháme suroviny na náplň
5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou část rozválíme na kolo o průměru 25 cm
6. Troubu předehřejeme na 200 °C a plech vyložíme papírem na pečení
7. Jedno kolo potřeme náplní, okraj necháme volný, tak 1 cm, přiklopíme druhým kolem těsta, doprostřed položíme sklenici dnem vzhůru a lehce ji přitlačíme
8. Koláč rozdělíme na čtvrtiny, každý řez vedeme od sklenice směrem ven, každou čtvrtinu rozřízneme na polovinu, každý vzniklý kousek ještě čtvrtiny, vytvoříme tak 32 kousků, každý třikrát zatočíme kolem podélné osy (zní to složitě, ale je to jednoduché, stačí se kouknout na fotografie v galerii, pak vše pochopíte)
9. Odstraníme sklenici, těsto potřeme rozšlehaným vejcem a střed koláče, kde byla sklenice, posypeme slunečnicovými semínky
10. Vložíme do trouby, pečeme 25-30 minut pěkně dozlatova, upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, podáváme s bylinkovým dipem.

Příprava bylinkového dipu:
Do nádoby mixéru dáme všechny výše uvedené suroviny, několika pulzy je promixujeme, vznikne zelená pasta hustější konzistence.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy