REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný cibulovo-sýrový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept inspirovaný slavným francouzským quiche, slaným koláčem, který se ve Francii podává především jako předkrm, či lehká večeře. Jde o nenáročný recept, který zvládne i začínající kuchtík.


Ingredience:
500 gmenších cibulí nakrájených na slabší kolečka
280 ghladké mouky
165 gmásla z lednice rozkrájeného na kousky
150 gnahrubo nastrouhaného tvrdého sýru (čedar)
250 msmetany ke šlehání
2 ksvejce
voda
pepř
sůl
koláčová forma o průměru 25 cm
mouka na poprášená pracovní plochy, tuk na vymazání
Ostatní:
fazole, papír na pečení

Postup:
  1. Mouku smícháme s 1/4 lžičky soli a 140 g másla, přilijeme 8 lžic studené vody, vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut vychladit do lednice a to nejlépe v mikrotenovém sáčku
  2. Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme na kolo o průměru tak 30 cm, opatrně ho přendáme do tukem vymazané formy a těsto roztáhneme a zatlačíme do formy a to i po bocích formy, měla by nám vzniknout pěkná miska, plech i s těstem dáme opět do lednice na dalších 30 minut
  3. V menším hrnci necháme na zbytku másla zkaramelizovat kolečka cibule, pak cibuli sundáme ze zdroje tepla
  4. Těsto vytáhneme z lednice, vidličkou na několika místech propícháme, vyložíme papírem na pečení a zarovnáme fazolemi, ty fungují jako závaží, aby se těsto při pečení moc nezvedlo, pečeme v trouby vahřárté na 200 °C tak 20 minut, pak z těsta odstraníme fazole i papír na pečení a těsto dopečeme dozlatova, tedy pečeme dalších cca 5-10 minut
  5. Ve vhodné míse rozšleháme vejce, pak i vejce se smetanou, přidáme cibuli a polovinu sýra, vše osolíme a okořeníme pepřem, náplň pak rozetřeme na těsto, posypeme zbytkem sýra
  6. Pečeme v troubě dalších cca 25-30 minut, pak necháme ve formě koláč vychládnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy