REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slaný cibulovo-sýrový koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept inspirovaný slavným francouzským quiche, slaným koláčem, který se ve Francii podává především jako předkrm, či lehká večeře. Jde o nenáročný recept, který zvládne i začínající kuchtík.


Ingredience:
500 gmenších cibulí nakrájených na slabší kolečka
280 ghladké mouky
165 gmásla z lednice rozkrájeného na kousky
150 gnahrubo nastrouhaného tvrdého sýru (čedar)
250 msmetany ke šlehání
2 ksvejce
voda
pepř
sůl
koláčová forma o průměru 25 cm
mouka na poprášená pracovní plochy, tuk na vymazání
Ostatní:
fazole, papír na pečení

Postup:
  1. Mouku smícháme s 1/4 lžičky soli a 140 g másla, přilijeme 8 lžic studené vody, vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut vychladit do lednice a to nejlépe v mikrotenovém sáčku
  2. Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme na kolo o průměru tak 30 cm, opatrně ho přendáme do tukem vymazané formy a těsto roztáhneme a zatlačíme do formy a to i po bocích formy, měla by nám vzniknout pěkná miska, plech i s těstem dáme opět do lednice na dalších 30 minut
  3. V menším hrnci necháme na zbytku másla zkaramelizovat kolečka cibule, pak cibuli sundáme ze zdroje tepla
  4. Těsto vytáhneme z lednice, vidličkou na několika místech propícháme, vyložíme papírem na pečení a zarovnáme fazolemi, ty fungují jako závaží, aby se těsto při pečení moc nezvedlo, pečeme v trouby vahřárté na 200 °C tak 20 minut, pak z těsta odstraníme fazole i papír na pečení a těsto dopečeme dozlatova, tedy pečeme dalších cca 5-10 minut
  5. Ve vhodné míse rozšleháme vejce, pak i vejce se smetanou, přidáme cibuli a polovinu sýra, vše osolíme a okořeníme pepřem, náplň pak rozetřeme na těsto, posypeme zbytkem sýra
  6. Pečeme v troubě dalších cca 25-30 minut, pak necháme ve formě koláč vychládnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy