Recept inspirovaný slavným francouzským quiche, slaným koláčem, který se ve Francii podává především jako předkrm, či lehká večeře. Jde o nenáročný recept, který zvládne i začínající kuchtík.
Ingredience:
500 g | menších cibulí nakrájených na slabší kolečka |
280 g | hladké mouky |
165 g | másla z lednice rozkrájeného na kousky |
150 g | nahrubo nastrouhaného tvrdého sýru (čedar) |
250 m | smetany ke šlehání |
2 ks | vejce |
voda | |
pepř | |
sůl | |
koláčová forma o průměru 25 cm | |
mouka na poprášená pracovní plochy, tuk na vymazání | |
Ostatní: | |
fazole, papír na pečení |
Postup:
- Mouku smícháme s 1/4 lžičky soli a 140 g másla, přilijeme 8 lžic studené vody, vypracujeme těsto, které dáme na 30 minut vychladit do lednice a to nejlépe v mikrotenovém sáčku
- Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme na kolo o průměru tak 30 cm, opatrně ho přendáme do tukem vymazané formy a těsto roztáhneme a zatlačíme do formy a to i po bocích formy, měla by nám vzniknout pěkná miska, plech i s těstem dáme opět do lednice na dalších 30 minut
- V menším hrnci necháme na zbytku másla zkaramelizovat kolečka cibule, pak cibuli sundáme ze zdroje tepla
- Těsto vytáhneme z lednice, vidličkou na několika místech propícháme, vyložíme papírem na pečení a zarovnáme fazolemi, ty fungují jako závaží, aby se těsto při pečení moc nezvedlo, pečeme v trouby vahřárté na 200 °C tak 20 minut, pak z těsta odstraníme fazole i papír na pečení a těsto dopečeme dozlatova, tedy pečeme dalších cca 5-10 minut
- Ve vhodné míse rozšleháme vejce, pak i vejce se smetanou, přidáme cibuli a polovinu sýra, vše osolíme a okořeníme pepřem, náplň pak rozetřeme na těsto, posypeme zbytkem sýra
- Pečeme v troubě dalších cca 25-30 minut, pak necháme ve formě koláč vychládnout.