Sladký croissant, poklad francouzské kuchyně pocházející však původem z Maďarska!
Ingredience:
Rozpis na 13-15 kusů: | |
500 g | hladké mouky |
250 g | dobře vychlazeného másla |
60 g | cukru krupice |
30 g | sušeného droždí |
50 ml | mléka |
2 ks | vejce |
1 ks | žloutek |
mouka na pomoučení pracovní plochy | |
vejce rozmíchané v mléce na potření | |
špetka soli | |
nutella |
Postup:
1. Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme cukr, sušené droždí a nakonec celá vejce s jedním žloutkem navíc, nalijeme mléko a směs zpracujeme nejprve vařečkou v míse, pak i rukama na pomoučené pracovní ploše (nebo použijte kuchyňský robot a těsto uhnětejte v něm), těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné, hotové dáme do mísy, přetáhneme fólií na potraviny a necháme 10 minut odpočívat
2. Chladné máslo rozbalíme, necháme na obale, poprášíme moukou a rozválíme válečkem na placku
3. Odpočaté těsto také rozválíme na pomoučené pracovní ploše do symetrického obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí pěkně vtlačíme do těsta
4. Odstraníme obal a placku másla roztlačíme prsty, aby byla stejně vysoká, tak 0,5 cm, těsto přeložte přes střed másla jako obálku a necháme ho až 30 minut odpočívat v chladu, pak rozválíme vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem, přeložte na půl, jako knihu a dáme opět na 30 minut do chladu
5. V této fázi těsto rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme na dalších 60 minut do ledničky
6. Chladné složené těsto otočíme k sobě tak, aby překlady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválíme, vždy od středu k okrajům, opět na dlouhý pruh, opět složíme již popsaným způsobem a dáme opět vychladit … postup opakujeme 3x, nakonec už rozválený pruh neskládáme
7. Šikmými řezy teď rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů, aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, udělejte asi 2 cm silný zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka
8. Na každý trojúhelníček těsta dáme lžičku nutelly, rolujeme od naříznuté strany směrem ke špičce, při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy eiffelovky, croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
9. Povrch potřeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
10. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 15 minut dozlatova.
Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. Typické vrstvičky se vytvoří pouze tehdy, pokud těsto několikrát přeložíte a rozválíte, v receptu uvádíme 3x.