REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladký croissant plněný nutellou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký croissant, poklad francouzské kuchyně pocházející však původem z Maďarska!


Ingredience:
Rozpis na 13-15 kusů:
500 ghladké mouky
250 gdobře vychlazeného másla
60 gcukru krupice
30 gsušeného droždí
50 mlmléka
2 ksvejce
1 ksžloutek
mouka na pomoučení pracovní plochy
vejce rozmíchané v mléce na potření
špetka soli
nutella

Postup:

1. Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme cukr, sušené droždí a nakonec celá vejce s jedním žloutkem navíc, nalijeme mléko a směs zpracujeme nejprve vařečkou v míse, pak i rukama na pomoučené pracovní ploše (nebo použijte kuchyňský robot a těsto uhnětejte v něm), těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné, hotové dáme do mísy, přetáhneme fólií na potraviny a necháme 10 minut odpočívat
2. Chladné máslo rozbalíme, necháme na obale, poprášíme moukou a rozválíme válečkem na placku
3. Odpočaté těsto také rozválíme na pomoučené pracovní ploše do symetrického obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí pěkně vtlačíme do těsta
4. Odstraníme obal a placku másla roztlačíme prsty, aby byla stejně vysoká, tak 0,5 cm, těsto přeložte přes střed másla jako obálku a necháme ho až 30 minut odpočívat v chladu, pak rozválíme vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem, přeložte na půl, jako knihu a dáme opět na 30 minut do chladu
5. V této fázi těsto rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme na dalších 60 minut do ledničky
6. Chladné složené těsto otočíme k sobě tak, aby překlady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválíme, vždy od středu k okrajům, opět na dlouhý pruh, opět složíme již popsaným způsobem a dáme opět vychladit … postup opakujeme 3x, nakonec už rozválený pruh neskládáme
7. Šikmými řezy teď rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů, aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, udělejte asi 2 cm silný zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka
8. Na každý trojúhelníček těsta dáme lžičku nutelly, rolujeme od naříznuté strany směrem ke špičce, při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy eiffelovky, croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
9. Povrch potřeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
10. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 15 minut dozlatova.

Doporučení:

Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. Typické vrstvičky se vytvoří pouze tehdy, pokud těsto několikrát přeložíte a rozválíte, v receptu uvádíme 3x.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy