REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladký croissant plněný nutellou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký croissant, poklad francouzské kuchyně pocházející však původem z Maďarska!


Ingredience:
Rozpis na 13-15 kusů:
500 ghladké mouky
250 gdobře vychlazeného másla
60 gcukru krupice
30 gsušeného droždí
50 mlmléka
2 ksvejce
1 ksžloutek
mouka na pomoučení pracovní plochy
vejce rozmíchané v mléce na potření
špetka soli
nutella

Postup:

1. Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme cukr, sušené droždí a nakonec celá vejce s jedním žloutkem navíc, nalijeme mléko a směs zpracujeme nejprve vařečkou v míse, pak i rukama na pomoučené pracovní ploše (nebo použijte kuchyňský robot a těsto uhnětejte v něm), těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné, hotové dáme do mísy, přetáhneme fólií na potraviny a necháme 10 minut odpočívat
2. Chladné máslo rozbalíme, necháme na obale, poprášíme moukou a rozválíme válečkem na placku
3. Odpočaté těsto také rozválíme na pomoučené pracovní ploše do symetrického obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí pěkně vtlačíme do těsta
4. Odstraníme obal a placku másla roztlačíme prsty, aby byla stejně vysoká, tak 0,5 cm, těsto přeložte přes střed másla jako obálku a necháme ho až 30 minut odpočívat v chladu, pak rozválíme vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem, přeložte na půl, jako knihu a dáme opět na 30 minut do chladu
5. V této fázi těsto rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme na dalších 60 minut do ledničky
6. Chladné složené těsto otočíme k sobě tak, aby překlady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválíme, vždy od středu k okrajům, opět na dlouhý pruh, opět složíme již popsaným způsobem a dáme opět vychladit … postup opakujeme 3x, nakonec už rozválený pruh neskládáme
7. Šikmými řezy teď rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů, aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, udělejte asi 2 cm silný zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka
8. Na každý trojúhelníček těsta dáme lžičku nutelly, rolujeme od naříznuté strany směrem ke špičce, při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy eiffelovky, croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
9. Povrch potřeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
10. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 15 minut dozlatova.

Doporučení:

Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. Typické vrstvičky se vytvoří pouze tehdy, pokud těsto několikrát přeložíte a rozválíte, v receptu uvádíme 3x.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy