REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladký croissant plněný nutellou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký croissant, poklad francouzské kuchyně pocházející však původem z Maďarska!


Ingredience:
Rozpis na 13-15 kusů:
500 ghladké mouky
250 gdobře vychlazeného másla
60 gcukru krupice
30 gsušeného droždí
50 mlmléka
2 ksvejce
1 ksžloutek
mouka na pomoučení pracovní plochy
vejce rozmíchané v mléce na potření
špetka soli
nutella

Postup:

1. Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme cukr, sušené droždí a nakonec celá vejce s jedním žloutkem navíc, nalijeme mléko a směs zpracujeme nejprve vařečkou v míse, pak i rukama na pomoučené pracovní ploše (nebo použijte kuchyňský robot a těsto uhnětejte v něm), těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné, hotové dáme do mísy, přetáhneme fólií na potraviny a necháme 10 minut odpočívat
2. Chladné máslo rozbalíme, necháme na obale, poprášíme moukou a rozválíme válečkem na placku
3. Odpočaté těsto také rozválíme na pomoučené pracovní ploše do symetrického obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí pěkně vtlačíme do těsta
4. Odstraníme obal a placku másla roztlačíme prsty, aby byla stejně vysoká, tak 0,5 cm, těsto přeložte přes střed másla jako obálku a necháme ho až 30 minut odpočívat v chladu, pak rozválíme vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem, přeložte na půl, jako knihu a dáme opět na 30 minut do chladu
5. V této fázi těsto rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme na dalších 60 minut do ledničky
6. Chladné složené těsto otočíme k sobě tak, aby překlady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválíme, vždy od středu k okrajům, opět na dlouhý pruh, opět složíme již popsaným způsobem a dáme opět vychladit … postup opakujeme 3x, nakonec už rozválený pruh neskládáme
7. Šikmými řezy teď rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů, aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, udělejte asi 2 cm silný zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka
8. Na každý trojúhelníček těsta dáme lžičku nutelly, rolujeme od naříznuté strany směrem ke špičce, při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy eiffelovky, croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
9. Povrch potřeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
10. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 15 minut dozlatova.

Doporučení:

Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. Typické vrstvičky se vytvoří pouze tehdy, pokud těsto několikrát přeložíte a rozválíte, v receptu uvádíme 3x.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Adventní kalendáře pro malé i velké

Každý den nové políčko s překvapením… Adventní kalendáře milují nejen děti, ale i dospělí. A nemusí přitom ukrývat jen sladkosti, kterých máme během roku většinou dost. Přinášíme vám tipy na kalendáře, které potěší mlsné jazýčky, milovníky příběhů i každého, kdo rád relaxuje.

číst dále ...

Ochutnejte Le Tribute: perfektní nealko osvěžení pro každou příležitost

Toužíte po tekutém osvěžení a obyčejná voda už vaši žízeň neuhasí? Vyzkoušejte nápoje značky Le Tribute, předního výrobce prémiových destilátů i limonád. Zaujmou vás jeho novinka Zero Tonic, Olive Lemonade nebo Pink Grapefruit?

číst dále ...

Češi využívají catering nejvíc ve firmách a na svatby, objevují ho ale i pro setkávání s přáteli

Většina Čechů, téměř 65 % zatím nemá zkušenosti s objednáváním cateringu, ale kdyby cateringové služby plánovali využít, tak by to bylo buď na svatbu – téměř 57 % nebo na firemní akci 51 %. Za klíčové parametry pro výběr cateringové společnosti považují nejčastěji kvalitu jídla (63,3 %), s malým odstupem pak následuje cena (61,3 %). Aktuální průzkum společnosti IN CATERING, realizovaný agenturou Ipsos na vzorku 509 respondentů ve věku 18 až 65 let odhalil i to, že občas catering využívá 30 % respondentů a obliba této gastronomické služby postupně roste, a to i na nefiremní akce.

číst dále ...

Strašidelné halloweenské recepty. TOP výběr 16 čarodějnických receptů na Halloween nejen pro děti!

Tradiční jídlo na Halloween je čím dál více oblíbenější i v našich končinách. A není divu, hlavně pro děti lze připravit kouzelné halloweenské recepty například z listového těsta, nachystat strašidelné jednohubky, polévky s pavučinou, ale i další pochutiny vhodné na halloweenské menu. Ovšem i halloweenské párty pro dospělé může nabídnout různé, i netradiční, halloweenské pokrmy. V tomto článku vám nabídneme TOP výběr těch nejlepších halloweenských receptů, které máme uložené v naší databázi receptů internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Na asijský drink

Restaurace PRU58 láká na jedinečný zážitek, kde se setkává moderní asijská kuchyně s bohatou nabídkou exotických nápojů. Tamní drinky každého přenesou přímo do srdce Asie, kde tradice a inovace jdou ruku v ruce.

číst dále ...

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce zpochybňováno. Jsou tedy ovocné šťávy zdravou volbou, anebo výživovým prohřeškem?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.