REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladký croissant plněný nutellou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký croissant, poklad francouzské kuchyně pocházející však původem z Maďarska!


Ingredience:
Rozpis na 13-15 kusů:
500 ghladké mouky
250 gdobře vychlazeného másla
60 gcukru krupice
30 gsušeného droždí
50 mlmléka
2 ksvejce
1 ksžloutek
mouka na pomoučení pracovní plochy
vejce rozmíchané v mléce na potření
špetka soli
nutella

Postup:

1. Do prosáté mouky zamícháme sůl, přidáme cukr, sušené droždí a nakonec celá vejce s jedním žloutkem navíc, nalijeme mléko a směs zpracujeme nejprve vařečkou v míse, pak i rukama na pomoučené pracovní ploše (nebo použijte kuchyňský robot a těsto uhnětejte v něm), těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud není krásně pružné, hotové dáme do mísy, přetáhneme fólií na potraviny a necháme 10 minut odpočívat
2. Chladné máslo rozbalíme, necháme na obale, poprášíme moukou a rozválíme válečkem na placku
3. Odpočaté těsto také rozválíme na pomoučené pracovní ploše do symetrického obdélníku, máslo položíme doprostřed a pěstí pěkně vtlačíme do těsta
4. Odstraníme obal a placku másla roztlačíme prsty, aby byla stejně vysoká, tak 0,5 cm, těsto přeložte přes střed másla jako obálku a necháme ho až 30 minut odpočívat v chladu, pak rozválíme vždy od středu válečkem (švy nahoru), aby se máslo spojilo s těstem, přeložte na půl, jako knihu a dáme opět na 30 minut do chladu
5. V této fázi těsto rozválíme od středu ke krajům tak, aby vznikl dlouhý pruh o síle asi 3/
4 cm, ten podélně složíme na třetiny (přeložte těsto nejdřív z jedné kratší strany směrem dovnitř a pak z druhé), složené těsto dáme na dalších 60 minut do ledničky
6. Chladné složené těsto otočíme k sobě tak, aby překlady byly ‚na boku‘, a znovu je rozválíme, vždy od středu k okrajům, opět na dlouhý pruh, opět složíme již popsaným způsobem a dáme opět vychladit … postup opakujeme 3x, nakonec už rozválený pruh neskládáme
7. Šikmými řezy teď rozkrájíme těsto na úzké trojúhelníky, základ budoucích croissantů, aby se při stáčení nekroutily a vytvořily pěkné růžky, udělejte asi 2 cm silný zářez uprostřed kratší strany každého trojúhelníka
8. Na každý trojúhelníček těsta dáme lžičku nutelly, rolujeme od naříznuté strany směrem ke špičce, při první otočce přidržujte cípy od sebe jako nohy eiffelovky, croissanty klademe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech
9. Povrch potřeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout
10. V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme cca 15 minut dozlatova.

Doporučení:

Tajemství křehkých vrstev croissantu spočívá ve správné teplotě másla, v překládání, chlazení a rozvalování těsta. Máslo se dobře spojí s těstem jen tehdy, pokud má správnou teplotu. Těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. Typické vrstvičky se vytvoří pouze tehdy, pokud těsto několikrát přeložíte a rozválíte, v receptu uvádíme 3x.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy