REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Skandinávské vánoční pomerančové sušenky podle Kateřiny Jaškové @milluji

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jestli hledáte nové druhy cukroví, které byste letos chtěli vyzkoušet, velmi doporučuji vyzkoušet tento recept na polomáčené pomerančové sušenky. Recept pochází z Dánska, ale já si jej trochu poupravila. V Dánsku se totiž do těsta nedává skořice, ale vanilka a z těsta se tvarují kolečka, kdežto já z nich udělala sušenky a ještě je namočila do čokolády. Tahle kombinace je ale za mne mnohem lepší, tak je vyzkoušejte také. 🙂


Ingredience:
Ingredience na cca 55 kousků:
275 gchlebové mouky
200 gzměklého másla La Formaggeria Gran Moravia
170 gmoučkového cukru
100 gmandlové mouky
2 kávové lžičkymleté skořice
1 kávová lžičkaprášku do pečiva bez fosfátu
1 kávová lžičkajedlé sody
1 ksvejce
najemno nastrouhaná kůra z 1 bio pomeranče
špetka soli
Poleva:
150 gvysokoprocentní čokolády
lyofilizované maliny a pistácie na ozdobu

Postup:
  1. Mouku, mandlovou mouku, prosátý cukr, máslo, vejce a sůl dejte do mísy od robotu. Zvolte nástavec typu K a nechte cca 10 minut zpracovat těsto. Na poslední minutu přidejte i skořici, pomerančovou kůru, sodu a prášek do pečiva.
  2. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  3. Rukama vytvořte stejně velké sušenky, které položte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct na 10 minut do vyhřáté trouby. Po upečení nechte vychladnout.
  4. Maliny a pistácie rozmixujte nadrobno – zvlášť. Čokoládu rozpusťte.
  5. Vychladlé sušenky namočte půlkou do čokolády a posypte buď malinami nebo pistáciemi. Obalenou sušenku položte na plech s pečícím papírem a když je plech plný sušenek, dejte je do chladu, ať čokoláda ztuhne. Poté je můžete z papíru sejmout, přendat na talíř a servírovat.
  6. Uchovávejte v chladu uzavřené v krabičce.
Poznámka:

Zdroj: www.laformaggeria.com

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy