Plátky chleba pomazané máslem, vyskládané do dortové formy, proložené rajčaty a šunkou, přelité mlékem smíchaným s rozšlehanými vejci a kořením, pokrm nakonec zapečený v troubě, hojně posypaný sýrem.
Ingredience:
2 ks | bochníky kulatého chleba (nejlépe celozrnné nebo obohacené bílé) |
4-5 ks | velkých vajíček |
3-4 ks | zralá rajčata |
500 g | šunky nakrájené na silnější plátky |
150 g | nastrouhaného tvrdého sýra |
150 g | mléka |
100 g | másla |
bylinky dle vlastního výběru (rozmarýn, petrželka, bazalka) | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Chleba nakrájený na stejné plátky potřeme máslem, ty vyskládáme na stojato do dortové formy vymazané také máslem
2. Plátky šunky a rajčat naskládáme mezi chleby
3. Bylinky nasekáme nadrobno a hojně jimi posypeme ostatní ingredience
4. Vejce rozšleháme, osolíme, okořeníme pepřem, vejci přelijeme celý dort tak, aby se část dostala i mezi jednotlivé krajíce chleba
5. Nakonec vše hojně posypeme nastrouhaným sýrem a dáme péci
6. V troubě vyhřáté na 180 °C dort zapékáme tak dlouho, až se vejce srazí a sýr rozteče a zabarví se dozlatova.