Na chlapské saláty jsou jazyky jak vepřové, tak hovězí velmi dobrou volbou. Mají jemné maso a nezaměnitelnou chuť. Po uvaření se vloží do studené vody, oloupou, a nakrájí, z vývaru pak můžeme připravit například chutnou polévku.
Ingredience:
400 g | oloupaného vařeného hovězího jazyku (nebo 2 jazyky vepřové) |
200 g | hříbků naložených v sladkokyselém nálevu |
150 g | naložených krájených paprik |
150 g | sladkokyselých okurek |
150 g | pórku |
6 lžic | nálevu z okurek |
2 lžíce | nasekané petrželky |
2 lžíce | oleje |
1 lžička | chilli omáčky |
1 lžička | worchestru |
pepř | |
křen | |
sůl |
Postup:
1. Oloupané studené jazyky nakrájíme na tenké nudličky, na nudličky rovněž nakrájíme okurky, pórek nakrájíme na kolečka
2. Nakrájený jazyk, okurky, pórek vložíme do mísy, přidáme nakrájené sterilované papriky, naložené hříbky bez láku, vše promícháme
3. Salát ochutíme olejem, lákem z okurek, worchestrem, chilli omáčkou, pepřem, solí
4. Důkladně promícháme a necháme v lednici vychladit a rozležet.
Podáváme s pečivem, nebo jako ostrou pikantní chuťovku k pivu, vínu, na talíři můžeme ještě posypat strouhaným křenem.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek