Recept pro vášnivé rybáře a milovníky italské pizzy zároveň.
Ingredience:
Na těsto: | |
240 g | hladké mouky |
15 g | čerstvého droždí |
1,5 dl | vody |
1 lžíce | oleje |
sůl | |
Na dohotovení: | |
120 g | strouhaného sýra (např. parmazán) |
4 lžíce | rajčatového protlaku |
3 lžíce | oleje |
2 ks | stroužky česneku |
špetka oregana a tymiánu nebo přímo koření pizza | |
Ostatní ingredience: | |
šunka, salám, houby, zelenina ... |
Postup:
1. Do prosáté mouky přidáme sůl a olej
2. Droždí rozmíchané v teplé vodě a přidáme ho k ostatním ingrediencím
3. Vypracujeme buď ručně nebo v hnětači středně tuhé těsto
4. Pak těsto přeložíme na prkénko a ještě chvíli hněteme, nakonec vytvoříme bochánek
5. Vložíme ho do misky vytřené olejem, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout (máme li těsto vykynuté poznáme tak, že do něj opatrně píchneme prstem a pokud se nám těsto vrátí téměř na původní místo, je vykynuté, pokud ne, dáme mu ještě čas)
6. Potom těsto rozdělíme na polovinu, lehce prohněteme, utvoříme 2 ryby, přeložíme na pomaštěný plech a necháme již jen chvíli kynout
7. Vykynuté těsto potřeme olejem, pak rajčatovým protlakem rozmíchaným s rozetřeným česnekem a okořeníme kořením pizza (oregáno, tymián …)
8. Na těsto naskládáme různé ingredience, u pizzy začneme sýrem a na ten klademe další ingredience (šunku, houby, zeleninu…..) a to tak, aby pizza co nejvíce připomínala tělo ryby
9. Obě rybky pak zprudka upečeme v horké troubě předehřáté na 250 °C a více.
Skvěle těsto chutná, pokud před pečením potřete okraje pizzy olejem smíchaným z rozlisovaným česnekem. Místo protlaku se také používá kečup.
Poznámka:Doba kynutí záleží na teplotě okolí a kvalitě droždí!