Podle tohoto receptu připravený slaný koláč podáváme teplý nebo vlažný, nejlépe s horkým čajem. V receptu najdete i tip na další variantu slaného koláče!
Ingredience:
400 g | listového těsta |
150 g | slaniny |
100 g | zakysané smetany |
50 g | strouhaného sýra (eidam) |
1 ks | pórek |
nasekaná petrželka | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Kulatou koláčovou formu vymastíme olejem, vyložíme rozváleným těstem. Spodek propícháme a necháme, ve vyhřáté troubě, 10 minut předpéct.
- Mezitím necháme zesklovatět slaninu, přidáme na kolečka nakrájený, předem spařený pórek, podusíme 5 minut. Směs osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu, promícháme.
- Připravenou směs rozprostřeme na koláč, pečeme při 180 °C tak 20-25 minut.
- Před koncem pečení posypeme koláč nastrouhaným sýrem, který necháme v troubě roztavit.
- Hotový koláč posypeme nasekanou petrželkou.
Obměna: Místo pórku použijeme 2-3 cibule a slaninu nahradíme šunkou.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek