Slaný koláč z podušeného krůtího masa, mrkve, rajčat a dalších ingrediencí, přikrytý kynutým těstem, upečený dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | polohrubé mouky |
10 g | čerstvé droždí |
100 ml | vody |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | cukru |
špetka soli | |
Na náplň: | |
400 g | krůtího masa |
400 g | sterilovaných rajčat |
200 g | mrkve |
100 g | hrášku |
100 ml | červeného vína |
1 lžíce | sezamových semínek |
2 ks | stroužků česneku |
2 ks | cibule |
2 ks | bobkových listů |
1 ks | vejce |
olivový olej | |
sušené oregano | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ve vlažné vodě rozpustíme cukr a droždí
2. Polohrubou mouku se solí prosijeme na vál, uděláme důlek, vlijeme do něj olej, kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté kynout
3. Očištěné krůtí maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem a necháme chvíli odležet
4. Oloupané cibule i česneky nasekáme na drobno, očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky
5. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme maso, přidáme cibuli, česnek, mrkev a osmahneme, vše podlijeme vínem a pomalu svaříme tekutinu na polovinu, pak přidáme hrášek, rajčata, oregano, bobkové listy, osolíme, opepříme a podusíme doměkka
6. Směs z pánve přendáme do zapékací misky, rozválené těsto na plát položíme navrch a tím misku uzavřeme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem
7. Vložíme do trouby a při 180 °C dozlatova zapečeme (asi 20 minut).