Toto těsto se hodí jak na drobnější vykrajované perníčky, tak na velké tvary, jako stromky, chaloupky atd. Recept je prověřený několika generacemi českých maminek a babiček!
Ingredience:
1 kg | hladké mouky |
380 g | cukru moučka |
250 g | rostlinného tuku Hera máslová příchuť z lednice |
150 g | lesního medu |
2 lžíce | kakaa |
2 lžíce | octa |
1 lžíce | perníkového koření |
1 lžíce | jedlé sody |
3 ks | celých vajec |
3 ks | žloutků |
Ostatní: | |
papír na pečení, suroviny na bílkovou polevu, žloutek a med na potření |
Postup:
1. Mouku smíchejte s kakaem a kořením, poté přidejte tuk Hera, vejce (celá i žloutky) a med, nakonec přidejte sodu, kterou nejprve ve zvláštní misce za stálého míchání přelijete octem
2. Vyznavače techniky musím ale zklamat, vše je nutné prodělat ručně a to do té doby, dokud nevznikne krásné, hladké, lesklé a kompaktní těsto, v tomto případě platí, že něco z vás se do těsta musí prostě dostat
3. Těsto zabalíme do sáčku a necháme 2 týdny ležet, poté vykrajujeme cca 1 cm silné tvary a pečeme, vyskládané na plechu vyloženém papírem na pečení, pomazané žloutkem s trochou medu, na 170 °C, tak 20-25 minut, záleží na velikosti a typu trouby.
Na zdobení je pak vhodné použít moučkový cukr, přesátý přes velmi jemné síto a smíchaný s bílky a olejem. Pro jemné zdobení je nutné cukr přesít přes třeba silonovou punčochu. Poměr surovin na bílkovou polevu: 200 g moučkového cukru, 2 ks bílky, 2 kapky oleje.
Poznámka:Zdroj: www.vseomargarinech.cz