Chřestová sezóna se pomalu rozjíždí, proto jsme tuto zeleninu zařadili do jednoho z receptů. Nejenže je vyhledávanou pochoutku gurmánů, ale také obsahuje mnoho důležitých látek pro náš organismus. Můžeme zmínit třeba betakaroten, který podporuje náš zrak, pokožku a také celkově naši imunitu, protože působí jako antioxidant. Neodolatelná klasika je kombinace chřestu s holandskou omáčkou. Zkoušeli jste ji někdy připravit? Může to být trochu alchymie, aby vám z ní nevznikla míchaná vajíčka, ale pokud máte dobrý postup, skvělý výsledek je zaručen. Přidejte ještě pečené kuřecí stehno a máte rázem vydatný a zároveň dobře stravitelný oběd nebo večeři.
Ingredience:
Počet porcí: 4 porce | |
4 ks | kuřecích nohou s kůží |
4 ks | žloutky |
1 kg | bílého chřestu |
100 g | másla |
200 ml | zeleninového vývaru |
200 ml | bílého vína |
čerstvý tymián | |
cukr krupice | |
bobkový list | |
černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Kuřecí stehna nasolíme a opepříme a necháme chvíli marinovat.
- Bílému chřestu ukrojíme zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupeme. Hlavu chřestu neloupeme. Oloupaný chřest dáme do studené vody s citronem.
- Uděláme si várku pro chřest tím, že provaříme společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložíme chřest a velmi pomalu vaříme pod pokličkou do měkka.
- Kuřecí stehna opečeme do zlatova a dopečeme v troubě 15 minut při 140 °C.
- Zbylé víno, sůl a pepř zavaříme na plotně. Víno přelejeme do větší misky a dáme do vodní lázně. Přidáme žloutky a na mírném plamenu mícháme metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C. Nakonec pomalu přimícháme rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.
- Kuřecí stehna servírujeme s chřestem hojně přelitá holandskou omáčkou.
Kde sehnat hlavní suroviny, tedy kuřecí maso a chřest? Zkuste se poptat ve vašem městě a nejbližším okolí. Regionální producenti jsou pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní.
Recept k článku: Jarní recepty, které potěší vaše chutě
Poznámka:zdroj: www.akademiekvality.cz