Těsto z vlašských ořechů, cukru, vajec a citronové kůry, polité bílkovou polevou, upečené v troubě.
Ingredience:
Na těsto: | |
200 g | mletých vlašských ořechů |
180 g | moučkového cukru |
1 ks | vanilkového cukru |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
šťáva i kůra z 1/2 citronu | |
moučkový cukr na vál | |
Na polevu: | |
50 g | pískového cukru |
50 g | moučkového cukru |
1 ks | bílku |
1 lžíce | citronové šťávy |
Postup:
1. Na jemno mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu i kůru, rozklepnuté vejce a žloutek zpracujeme na nelepivé těsto (pokud by se moc lepilo, zahustíme ho směsí moučkového cukru a mletých oříšků)
2. Těsto vyválíme na 6 mm silný plát na moučkovým cukrem hodně posypaném vále
3. Z bílku a citronové šťávy ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme do něho pískový cukr a nakonec vmícháme moučkový cukr
4. Připraveným sněhem potřeme plát, nakrájíme ho na asi 10 cm široké pruhy, nožem namočeným ve vodě odkrajujeme asi 2 cm široké proužky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem
5. Dáme do mírně vyhřáté trouby a pečeme (sušíme) při 110 °C zvolna asi 45 minut.