Čerstvými plátky rajčat obložený korpus připravený z hladké mouky, másla a vejce, ochucený oreganem, vlašskými ořechy, bylinkovým octem a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
Na těsto: | |
150 g | hladké mouky |
100 g | másla |
1 ks | vejce |
1/2 lžičky | soli |
Na náplň: | |
800 g | malých rajských jablíček |
50 g | jader vlašských ořechů |
1 ks | citrónu |
2 lžíce | zakysané smetany |
2 lžíce | bylinkového octa |
2 lžíce | oleje |
několik snítek čerstvého nebo i sušeného oregana | |
mletý černý pepř | |
sůl | |
potravinářská fólie | |
forma na koláče o průměru 26 cm |
Postup:
1. Mouku smícháme se solí, vejcem a povoleným máslem, z ingrediencí vypracujeme těsto, z kterého uděláme kouli, zabalíme ji do fólie a dáme do ledničky na 1 hodinu
2. Rajčata opláchneme pod studenou tekoucí vodou, okapaná nakrájíme na plátky asi 0,5 cm široké
3. Kůru z citrónu nastrouháme, šťávu vymačkáme, obojí zamícháme do zakysané smetany, ochutíme
4. Jádra vlašských ořechů nasekáme nadrobno
5. Formu na koláče vymastíme, těsto vložíme do formy tak, aby vznikl asi 3 cm široký okraj, vidličkou propícháme dno budoucího koláče
6. Na těstový podklad naneseme polovinu rozšlehané smetany, povrch posypeme polovinou nasekaných ořechů, pravidelně naneseme plátky rajčat, aby se překrývaly, každou vrstvu osolíme a okořeníme pepřem, pokropíme bylinkovým octem
7. Nakonec rajčata polijeme 2 lžícemi oleje
8. Koláč dáme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 30 až 35 minut
9. Vytažený z trouby zdobíme zbylými jádry a lístky oregana.