Vánoční pečené cukroví ve tvaru rohlíčků, slepené kakaovým krémem a ozdobené čokoládovou polevou.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
210 g | másla nebo margarínu |
100 g | mletých oříšků |
70 g | moučkového cukru |
Krém: | |
250 g | másla |
125 g | cukru krupice |
1 ks | vejce |
kakao | |
rum | |
Na dohotovení: | |
čokoládová poleva |
Postup:
1. Ingredience na těsto spolu smícháme, vypracujeme těsto, které necháme 1 hodinu odležet
2. Kousky těsta vmáčkneme do vymazaných formiček na rohlíčky a upečeme v troubě vyhřáté na 170-180 °C dozlatova
3. Vychladlé rohlíčky spolu vždy po dvou slepíme kakaovým krémem a postříkáme čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.
Příprava kakaového krému:
1. Vejce s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do tuha, necháme zchládnout
2. Změklé máslo vyšleháme do pěny nejlépe pomocí ručního elektrického šlehače, postupně do něj vyšleháváme vaječnou hmotu
3. Dochutíme kakaem a rumem.
Vodní lázeň – Nádobu s pokrmem vložíme do hrnce do poloviny naplněného horkou vodou, kterou udržujeme těsně pod bodem varu.