Chutné vánoční cukroví ve tvaru kostek politých čokoládovou polevou, nebo jen ozdobené nasekanými vlašskými ořechy.
Ingredience:
250 g | moučkového cukru |
250 g | polohrubé mouky |
180 g | másla |
100 g | vlašských ořechů |
100 g | rozinek |
80 g | mletých mandlí |
250 ml | smetany na vaření |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 sáček | prášek do pečiva |
3 ks | vejce |
poleva z mléčné čokolády |
Postup:
1. Vlašské ořechy a rozinky pokrájíme, plech vyložíme pečícím papírem
2. Žloutky ušleháme s máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem do husté pěny, přišleháme smetanu
3. Přidáme mouku, prášek do pečiva, mandle a pokrájené ořechy a rozinky, vařečkou opatrně vmícháme sníh
4. Těsto nalijeme na plech, uhladíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 až 25 minut
5. Vychladlý plech polijeme čokoládovou polevou, po ztuhnutí rozkrájíme nahřátým nožem na kostky.
Povrch těsta před pečením můžeme posypat nahrubo nasekanými vlašskými ořechy, kdo nemá rád čokoládovou polevu, může ji vynechat. Chutné jsou i řezy dochucené kakaem, stačí 2-3 lžičky kakaa přidané v bodě 3 tohoto receptu.
Poznámka:Foto: Varianta bez polevy s nasekanými vlašskými ořechy, těsto dochucené kakaem.