Pod originálním názvem Salsa de Chile Rojo se skrývá omáčka servírovaná teplá k fazolím, enčiládám, mole, nebo ji můžeme podávat studenou a na stole s ní nahradit klasickou salsu.
Ingredience:
200 g | rajčatového protlaku |
6-8 ks | oloupaných červených paprik |
4 ks | stroužky česneku |
3 lžíce | oleje |
1 lžička | oregana |
1/2 lžičky | tlučeného kmínu |
trochu vody | |
sůl | |
nasekané pálivé chilli papričky dle chuti |
Postup:
1. Do rozehřátého oleje nasypeme čerstvě podrcený česnek, krátce prudce orestujeme
2. Přidáme protlak, nasekané papriky, trochu vše zředíme vodou, osolíme, dochutíme oreganem, kmín, dle chuti pálivé chilli a na mírném zdroji tepla necháme asi 10 minut jen tak probublávat, občas zamícháme
3. Omáčku podáváme horkou na fazole, enčilády, mole, nebo ji můžeme servírovat vychlazenou místo salsi.
Paprik na chvíli vložíme na plech do velmi vyhřáté trouby, pak je vytáhneme a horké tak na 5 minut strčíme do igelitového sáčku, dobře uzavřeme, ony se zapaří a půjdou dobře oloupat.