Co tak si letos doma připravit nepečené cukroví na špejli? Vyrobte si tak trochu netradiční vánoční domácí mlsání. Určitě potěší celou vaši rodinu.
Ingredience:
Rozpis na 18 kusů: | |
Na těsto: | |
160 g | bio piškotů |
100 g | bio cukru |
80 g | bio másla |
70 g | bio vlašských ořechů |
rum dle chuti | |
špetka bio skořice | |
špejle nebo cukrářské tyčinky | |
Na polevu: | |
150 g | bio bílé čokolády |
150 g | bio hořké čokolády |
cukrátka na zdobení |
Postup:
- Rozmixujte piškoty s ořechy a na závěr přisypejte skořici a kakao. Do vzniklé směsi přidejte máslo pokojové teploty a rum. Vypracujte z něj vláčné těsto, ze kterého lze vytvarovat kuličku. Pokud se těsto rozpadá, přidejte více másla, nebo kapku rumu. Je-li moc řídké, přidejte piškoty. Těsto dejte asi na půl hodiny do chladničky.
- Do misky dejte cukr, ve kterém obalte kousíček těsta a následně z něj uválejte kuličku. Do středu napíchněte tyčinku. Takto vytvořené lízátko zapíchněte do tácku anebo dejte do skleničky a pokračujte tímto způsobem dále. Lízátka nechte do následujícího dne ztuhnout v lednici.
- Druhý den si připravte polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Za stálého míchání ji nechte zchladnout – teplota čokolády na zdobení by neměla být vyšší než 30 stupňů. Poté lízátka namáčejte, posypejte zdobením a nechte v lednici ztuhnout.
Recept k článku: 5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět