Vykrajované těsto upečené ve tvaru napoleonské čepice, naplněné směsí z rozinek, bílku, cukru a strouhaných lískových oříšků, zdobené moučkovým cukrem.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
125 g | másla |
65 g | moučkového cukru |
1 lžíce | rumu |
1 ks | žloutku |
strouhaná kůra z 1 pomeranče | |
špetka prášku do pečiva | |
několik kapek smetany ke šlehání | |
Na náplň: | |
100 g | strouhaných lískových oříšků |
50 g | rozinek |
2 lžíce | pomerančové šťávy |
2 lžíce | moučkového cukru |
1 lžíce | rumu |
1 ks | bílku |
Postup:
1. Mouku smícháme s moučkovým cukrem a práškem do pečiva
2. Přidáme povolené máslo utřené se žloutkem, strouhanou kůru, rum a pár kapek smetany, vypracujeme těsto, které necháme v chladu asi 1 hod odpočinout
3. Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme kolečka o průměru asi 6 cm, na každé poklademe po lžičce náplně a zvedneme na třech místech, aby vznikl tvar třírohého klobouku
4. Cukroví potřeme žloutkem a dáme péci
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova
6. Po vychladnutí Napoleonky pocukrujeme a skladujeme v uzavřené dóze.
Příprava náplně:
1. Do zahřáté pomerančové šťávy zamícháme cukr s rumem
2. Přidáme nastrouhané oříšky a rozinky
3. Nakonec do směsi přimícháme bílek.