REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nákyp z rýže natural

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladký rýžový nákyp ochucený konzervovaným ovocem. Vhodný pokrm pro těhotné ženy a kojící maminky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gkonzervovaného ovoce (švestky, meruňky a pod.)
100 gmásla
2−3 hrnkymléka
1 hrneknaturální (neoloupané) rýže
1 sáčekvanilkového cukru
5 lžicmoučkového cukru
3 ksvejce
kousek celé skořice
tuk na vymazání formy
šťáva z kompotu
špetka soli

Postup:

1. Mléko mírně zahřejeme, nasypeme rýži, přidáme špetku soli a skořici, za stálého míchání přivedeme směs k varu, teplotu zdroje zmírníme a rýži uvaříme doměkka, během vaření je třeba rýži často míchat a případně dolévat mléko, uvařená rýže by měla být mazlavá, pak ji odstavíme
2. Žloutky ušleháme se změklým máslem do pěny a vmícháme do zchladlé rýže
3. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a 2/
3 dávky zlehka vmícháme do rýže
4. Do vymazaného pekáče rozetřeme vrstvu rýže, kterou poklademe okapaným ovocem, pak naneseme opět vrstvu rýže, navrch poklademe zbytek ovoce a zbylou 1/
3 sněhu
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova
6. V době pečení svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, touto šťávou poléváme jednotlivé porce upečeného nákypu.

Poznámka:

Naturální rýže je rýže, která neprošla leštěním, je neoloupaná. Má vysoký obsah živin, zejména draslíku. Řadí se do racionální výživy a je vhodná jako příloha k zeleninovým jídlům.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy